Banka
Shutterstock
Banka

Shutterstock

Banka, Foto: Shutterstock

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da je privreda u drugom kvartalu funkcionisala pod jakim uticajem epidemije i mera koje je Vlada preduzela i da su te mere sačuvale ekonomsku stabilnost i radna mesta.

- Siguran sam da ćemo do kraja godine, a videćemo kako će funkcionisati naredna godina, očuvati tu stabilnost i verujem da ćemo i sledeće godine imati manje nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje - poručuje Martinović.

Do posla najlakše dolaze informatičari, inženjeri građevinske struke i mašinstva, ekonomisti, građevinski radnici, lekari i medicinsko osoblje.

Hard disk, kompjuter

Shutterstock

Do posla najpre dolaze informaticari Foto: Shutterstock

Statistika beleži da je povećana tražnja za kuririma, dostavljačima, socijalnim radnicima, negovateljima.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da tržište rada potpuno funkcioniše i da postoji i neznatan broj otpuštanja.

- U uslovima epidemije najviše je pogođen sektor turizma, ugostiteljstva, mini-trgovina, saobraćaja. Vrlo brzo po prestanku vanrednog stanja, i to tržište se stabilizovalo. Jedino turizam nije zabeležio više zaposlenih, ali sektor trgovine svakako jeste - objašnjava Martinović.

Zoran Martinović objašnjava da je u vreme epidemije i vanrednog stanja uvedena mogućnost elektronskog prijavljivanja Službi za zapošljavanje i da su nezaposleni obavešetni da neće biti brisani sa evidencije do daljeg zato što mnogi nisu bili u mogućnosti da se prijave.

Pročitajte još: