Beograd, građani, ljudi, šetnja
Tanjug/Filip Krainčanić
Beograd, građani, ljudi, šetnja

Tanjug/Filip Krainčanić

Beograd, građani, ljudi, šetnja, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ruf je podsetio da su na početku sprovođenja reformi pre četiri godine plate i penzije smanjene, ali da su u međuvremenu uvećane, te da građni danas dobijaju više nego tada.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, Srbija je ranije imala velike probleme kada su plate i penzije brže rasle od ekonomije i upozorio da to može izazvati fiskalnu krizu.

Preporučujemo i ovo:

- To moramo da izbegnemo. Ima prostora za rast, ali pod uslovima - podvukao je Ruf.

- Banke posluju na zdravim osnovama, javne finansije su u boljoj poziciji, javni dug je blizu 50 odsto BDP-a i dalje opada. Istovremeno, uloženo je puno napora u strukturne reforme kako bi preduzeća lakše investirala, a to znači veći privredni rast i nova radna mesta. Nezaposlenost je drastično smanjena i iznosi negde oko 11 odsto - ukazao je Ruf.

Navodi da ono što je započeto, a nije završeno jesu upravo strukturne reforme, kao bi poslovno okruženje za investiranje u Srbiji bilo bolje, među kojima su reforme u poreskoj upravi, zatim privatizacija preduzeća, manje učešće države u javnim preduzećima.

Šalter, pošta

Alo! / Dejan Briza

Šalter, pošta, Foto: Alo! / Dejan Briza

- Videli smo da je u izvesnoj meri smanjeno učešće države, smanjen je broj radnih mesta u javnom sektoru, a porastao broj radnih mesta u privatnom. Imali smo privatizaciju državnih preduzeća, tako da je direktno učešće države smanjeno, ali s druge strane, država mora da promeni svoju ulogu, da pokuša da ne upravlja u ekonomiji, već samo da pomaže preduzećima kako bi lakše ispoštovala propise - naveo je Ruf.

Smatra da država mora da nastavi sa ulaganjima u javnu strukturu koja je, kaže, stara, te da još mnogo mora uložiti u železnicu i elektrodistribuciju.

U slučaju potencijalne ekonomske krize, o kojoj se u poslednje vreme sve više govori, Ruf kaže da je Srbija danas u boljoj situciji i da je spremna za takav scenario, ali smatra da se takva kriza u svetu neće dogoditi.

O svom nasledniku koji radi kao šef delegacije MMF-a u Albaniji, kaže da ima iskustvo i da poznaje probleme i pitanja regiona.