Vojska Srbije, Batajnica
Marko Đoković
Vojska Srbije, Batajnica

Marko Đoković

Vojska Srbije, Batajnica, Foto: Marko Đoković

 

U proteklih nekoliko godina Kopnena vojska, kao i Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije prolaze kroz složen proces opremanja i modernizacije, kako u tehničkom tako i tehnološkom pogledu.

SRBIJA STVARA NOVI BALKANSKI SAVEZ Velika Albanija se uzdiže, OPASNOST od rata sve veća, ali stari prijatelji nam stižu u pomoć - Dogovorena zajednička VOJNA AKCIJA!

Sledeći koncept tri pravca razvoja, koji podrazumevaju modernizaciju postojećih sistema jedinica tehnike, zatim uvođenje u naoružanje vojne opreme i naoružanja domaće proizvodnje, kao i kupovinu borbenih efektiva na svetskom tržištu, konačno je posle nekoliko decenija pokrenuta procedura osnaživanja naših oružanih snaga. I prema aktuelnim trendovima, Vojska Srbije superiorna je u odnosu na zemlje bivše SFRJ, od kojih je najveći deo njih u NATO ili na putu da postane članica.

Nora B52M15

Foto Tanjug Antanasijevioć

Nora B52M15, Foto: Foto Tanjug Antanasijevioć

 

NORA B52

Nedavno je u naoružanje, posle više najava, uvedena samohodna haubica „nora B52“ domaće proizvodnje. Iako je njen krajnji domet 41,5 km, trenutno se razvija projektil dometa do 57 km, što će u perspektivi značajno pojačati vatrenu moć ovog oruđa. Takođe, u perspektivi se očekuje finalizacija i početak procedure za uvođenje u naoružanje radara za otkrivanje položaja protivničke artiljerije, odnosno sistema za zvukometrijsko izviđanje „hemera“, koji se već neko vreme razvija u našem Vojnotehničkom institutu.

 

Lazar, višenamensko oklopno vozilo

Yugoinport SDPR

Lazar, višenamensko oklopno vozilo, Foto: Yugoinport SDPR

 

LAZAR-3

Na proteklim smotrama i sajmovima predstavljeno je i oklopno vozilo „lazar-3“, koji pored verzije DUBS (Daljinski upravljana borbena stanica), sa mitraljezom 12,7 mm ili kupole topa 30, sada ima i novi koncept RALAS. Upravo je na ovaj sistem usmerena posebna pažnja tokom protekle parade, a reč je zapravo o konceptu nove verzije raketa ALAS koji je u dva kutijasta lansera sa po četiri rakete RALAS postavljen na platformu „lazara-3“.

 

Aleksandar Vučić, Vojna vežba, Vojska Srbije

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić, Vojna vežba, Vojska Srbije, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

 

 

MODERNIZACIJA M84 i BVP M80

Što se tiče modernizacije postojećih jedinica tehnike, dva projekta su najavljena kao prioritetna. To je modernizacija tenka M84, pre svega u pogledu povećanja snage motora i nivoa zaštite, kao i modernizacija borbenog vozila pešadije BVP M80, koji bi po najavama trebalo da bude modernizovan i pojačan topom 30 mm, kao i raketnim sistemom dometa pet km. Oba projekta bi, prema najavama, trebalo da se završe do kraja ove godine, a povereni su Tehničko-remontnom zavodu u Čačku.

 

Vojska Srbije, nikinci, naoružanje, Alas, Nora, Oganj, Lazar

Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Vojska Srbije, nikinci, naoružanje, Alas, Nora, Oganj, Lazar, Foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

 

OGANJ

U završnoj fazi je i uvođenje u naoružanje modernizovanog samohodnog višecevnog lansera raketa „oganj digitalni“ i „oganj modularni“, za koji se razvija i raketa sa korekcijom putanje. Takođe, u budućim planovima je i modernizacija vozila BOV 3 i više drugih tipova iz porodice BOV kao oklopno-izviđačkih i komandnih vozila.

 

Raketni sitem Šumadija

Andrej Mlakar

Raketni sitem Šumadija, Foto: Andrej Mlakar

 

MILOŠ, MORAVA I ŠUMADIJA

Interesovanje je pokazano i za nabavku oklopnog vozila „M16 miloš“, pa se u nekom budućem periodu može očekivati i uvođenje većeg broja ovih oklopnjaka u naše oružane snage. Takođe, u perspektivi se očekuje i uvođenje u naoružanje LRSVM „morava“ sa više modula: 128 mm „plamen“, 128 mm „oganj“ i 122 mm „grad-2000“. U daljoj perspektivi predviđeno je i uvođenje sistema „šumadija“, ali je sam projekat još uvek u razvoju. To je zapravo samohodno višecevno modularno lansirno oruđe predviđeno za lansiranje dva tipa raketa „jerina 1“ dometa do 285 km, koja ima karakteristike taktičke balističke rakete, i „jerina 2 dometa do 75 km. Naravno, uz pomenuto, treba podsetiti da se uskoro očekuje i dolazak dugo najavljivane donacije iz Ruske Federacije koju čini 30 modernizovanih tenkova T-72, kao i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2M.

 

MiG-29, RV i PVO, nebo, čuvanje, aerodrom batajnica

Ministarstvo odbrane

MiG-29, RV i PVO, nebo, čuvanje, aerodrom batajnica, Foto: Ministarstvo odbrane

 




MIG-29

Kada je reč o RV i PVO, prioritet je bio spasavanje lovačke komponente, što je i učinjeno nabavkom šest aviona MIG-29. Trenutno pored postojećih deset aviona MiG29, koji se nalaze u procesu produžetka resursa i modernizacije, još četiri aviona istog tipa i u istom procesu nalazi se u Belorusiji, koja je te avione donirala Vojsci Srbije. Iako još uvek nema jasnih detalja standarda modernizacije na kome će se naći svih 14 MiG-ova 29, zasad se zna da će biti modernizovan postojeći radar, sistem naoružanja i elektronska oprema. Pretpostavke su da će nakon završetka procesa svi avioni biti na nivou 4 do 4+ generacije, pre svega imajući u vidu navode da će biti u mogućnosti da prate do deset ciljeva u vazduhu i dejstvuje na jedan ili dva cilja.

 

Avioni Orao Vojska Srbije

Vojska Srbije

Avioni Orao Vojska Srbije, Foto: Vojska Srbije

 

ORAO

Takođe, već neko vreme traje i modernizacija aviona „orao“, koji se trenutno nalazi u fazi modernizacije napadno-navigacijskog sistema i modernizacija zadnje kabine u kojoj će po ugledu na „tornado“, imati operatera naoružanja. U daljoj perspektivi najavljena je i promena kompletne avio-tehnike.

 

Helikopter Mi-17V-5

Vojska Srbije

Helikopter Mi-17V-5, Foto: Vojska Srbije

 

HELIKOPTERI

U helikopterskoj komponenti, kupovinom različitih tipova helikoptera došlo je i do obnavljanja tzv. vertikalne komponente oružanih snaga. Pored ranije kupljena dva helikoptera Mi-17V5, obelodanjena je kupovina još tri helikoptera istog tipa. Takođe, zvanično je saopšteno da su za potrebe Vojske Srbije kupljena i četiri borbena helikoptera Mi-35M, a očekuje se da uskoro pristigne i devet helikoptera H145 iz Nemačke, i to pet za Vojsku i četiri za policiju,

 

Pancir S-1

Profimedia

Pancir S-1, Foto: Profimedia

 

 

PANCIR S1

U poslednje vreme spekuliše se i o nabavci PVO sistema kratkog dometa „96K6 pancir S1“, ali zasada nema preciznih informacija. Neke pretpostavke su da se ovakav sistem u perspektivi može očekivati, i to verovatno dve-tri baterije.

 

2K12 kub

Andrej Mlakar

2K12 kub, Foto: Andrej Mlakar

 

 

POSTOJEĆI PVO SISTEMI

Što se tiče postojećih PVO sistema, modernizovani su sistemi „2K12 kub-M“, pre svega u senzorskom i komandno-informacionom pogledu, kao i na polju pasivizacije radara (gađa na daljinu do 24 km u visinu do 10 km) i sistem „S125M neva“, uz perspektivu dalje modernizacije. Kada je reč o trupnoj PVO, velika očekivanja u perspektivi polažu se i u protivavionski artiljerijsko-raketni sistem domaće proizvodnje „pasars“.

 

 

  U BOJ KRENITE JUNACI SVI! Ovo je SKRIVENA PORUKA vojne parade u Nišu! Evo zašto je vojni orkestar sve vreme svirao Marš na Drinu!

 

SITUACIJA U REGIONU


RUMUNIJA

Posmatrano u okruženju, najbrojniju vojsku i najjači vojni budžet ima Rumunija, koja godišnje izdvaja između četiri i četiri i po milijarde dolara. Tako u perspektivi zvanični Bukurešt ima u planu dodatnu nabavku aviona F-16, oko 500 tenkova, 300 oklopnih vozila, PVO sisteme „patriot“, kao i nekoliko fregata i korveta.

 

HRVATSKA

Ukupno gledano, Srbija raspolaže sa više borbenih vozila pešadije, dok Hrvatska prednjači na polju oklopnih transportera. Što se tiče Ratnog vazduhoplovstva, budući da je propao posao nabavke izraelskih F-16 „barak“, Hrvatska se i dalje oslanja na svega par jedva operativnih aviona MiG-21. Najveće pojačanje stiglo je u helikopterskoj komponenti uvođenjem u naoružanje „16 OH-58D Kiowa Warrior“.

MAĐARSKA

Kada je reč o Mađarskoj, pre svega po pitanju borbenih aviona, može se reći da oni imaju najsavremeniju flotu, budući da raspolažu sa 14 švedskih „JAS-39 gripena“ 4+ generacije. Sa druge strane, Mađarska je krenula u veliku modernizaciju svojih oružanih snaga, tako da je krajem prošle godine potpisan ugovor o nabavci 44 tenka nove generacije „leopard 2A7“, kao i 24 samohodne haubice „PzH 2000“.

 

BUGARSKA

Naša vojska prednjači u broju tenkova i broju borbenih vozila pešadije, dok bugarske oružane snage imaju više cevne artiljerije i nešto veći broj višecevnih raketnih lansera. U segmentu ratnog vazduhoplovstva i pored svih problema sa kojima se suočava zvanična Sofija, pre svega po pitanju resursa i modernizacije aviona MiG29 i „suhoj 25“, situacija je skoro ujednačena. Bugari raspolažu i sa PVO sistemima „2K12 kub“, „S 125 pecora“, ali i starom verzijom PVO sistema S300.

BIH

Veliki deo tehnike nasleđen je od Vojske Republike Srpske. Raspolažu sa oko 130 tenkova, mahom domaćih M-84, kao i tenkovima M-60 i AMX-30B2 dobijenim iz programa inostrane pomoći, ali je njihovo stanje vrlo upitno. Što se tiče RV i PVO, aktivna je jedino helikopterska komponenta koju „na papiru“ ukupno čini 21 helikopter različitog tipa i namene.

SEVERNA MAKEDONIJA, SLOVENIJA, CRNA GORA, ALBANIJA

Na začelju regiona nalaze se Makedonija, Slovenija, Crna Gora i Albanija, koja npr. nema klasičnu mornaricu, niti ima borbenu avijaciju osim manjeg broja helikoptera. Njihova kopnena vojska raspolaže sa oko 40 prastarih kineskih tenkova „tip-59“, upitnog stanja i operativne sposobnosti, uz oko 800 različitih terenaca i oklopnih vozila.