Bombardovanje, NATO, RTS
Alo!/EPA
Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Danas se navršava 20 godina od početka NATO bombardovanja, u kojem je, prema zvaničnim podacima, poginulo 2.500 ljudi, od čega 1031 pripadnika vojske i policije.

Pročitajte još:

Ni 20 godina kasnije nije utvrđeno koliko je tačno projektila ispaljeno na našu zemlju, a ni kakve su dosadašnje posledice bombardovanja po zdravlje stanovništva.

Prema NATO izveštaju izručeno je 31.000 projektila sa osiromašenim uranijumom, prema podacima Vojske Jugoslavije bilo ih je 50.000, a prema nekim ruskim izvorima čak 90.000. Podsetimo, vreme poluraspada uranijuma U238 je 4,5 milijardi godina.

Preporučujemo i ovo:

NATO je uglavnom bombardovao ciljeve na Kosovu i Metohiji (81 kontaminirana lokacija je na KiM, jedna u Crnoj Gori, i devet u “užoj” Srbiji), a mnogi stručnjaci tvrde da smo svi ugroženi dejstvom osiromašenog uranijuma. Kada metak sa osiromašenim uranijumom eksplodira, probija i najjači oklop, pri čemu se razvija temperatura veća od 2.000 stepeni.

Na sledećoj mapi NATO možete videti tačne lokacije udara u kojima je korišćen osiromašeni uranijum:

Lokacije, NATO, osiromašeni uranijum

Nato.int printscreen

Lokacije, NATO, osiromašeni uranijum, Foto: Nato.int printscreen

Društvo Srbije za borbu protiv raka upozorilo je još pre nekoliko godina da istraživanja koja su sprovedena pokazuju alartmantan rast broja obolelih od raka u Srbiji i da se može očekivati nastavak tog trenda.