SPC I VERNICI DANAS SLAVE SVETU PETKU TRNOVU Ovo nikako ne smete da radite, ako ne poslušate, ISPAŠTAĆETE cele godine!

Veliki praznik, iako nije crkveno slovo

Sveta Petka Trnova
Sveta Petka Trnova, Foto: printscren youtube

* Srpska pravoslavna crkva slavi Svetu Petku Trnovu

* Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći 

* Danom ove svetiteljke završava se "ciklus ženskih praznika"

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave po crkvenom kalendaru prepodobnu mučenicu Paraskevu u narodu poznata i kao Petka Trnova.

Iako je mnogi mešaju sa Svetom Petkom koja se praznuje 27. oktobra, Petka trnova slavi se 8. avgusta.  Prva je rođena u Rimu, a potonja je bila Grkinja. Praznik Svete Petke Trnove spada u nepokretne, slavi se 8. avgusta po novom odnosno 26. jula po starom kalendaru.

Njene mošti čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.

 

Ko je bila Sveta Petka Trnova

 Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici. Posle smrti roditelja se zamonašila, ali je pre odlaska u manastir svo nasleđeno imanje podelila sirotinji. Propovedavši, u to vreme (II vek naše ere), još zabranjenu Hristovu veru, potkazali su je caru Antoninu Piju i doveli pred njega, ali ona ga je izlečila od duge bolesti posle čega je i sam prihvatio hrišćanstvo. Zbog propovedanja hrišćanstva zatvarana je i mučena, a na kraju i pogubljena mačem u prvoj polovini drugog veka.

Sveta Petka Trnova
Sveta Petka Trnova, Foto: printscren youtube

 

Današnji dan se poštuje kod Srba iako sam praznik nije crveno slovo. Danom ove svetiteljke završava se "ciklus ženskih praznika" u koje spadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Na današnji dan izbegavaju se svi teži poslovi na njivi i u kući. Naše prabake su verovale da na današnji dan nikako ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova, da ženama tokom godine ne bi trnule ruke.

Mlade devojke, veruje se, danas treba da beru cveće i njime kite kuće kako bi u domovima vladala sloga i mir. Devojčicama se danas oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

ZA SVE KOJI SU NA ŽIVOTNOM RASKRŠĆU Ovo je molitva koju treba da izgovorite

DANAS JE OGNJENA MARIJA Dan kada GORI NEBO I ZEMLJA - Verovanje kaže da velika nesreća čeka one koji se ogreše: Na OVA MESTA ne idite, jedno nikako ne činite!

SLAVIMO SABOR SVETOG ARHANGELA GAVRILA Danas valja započeti nešto novo, a ove reči čuvaće vas od svih bolesti i nevolja!

BONUS VIDEO:Vernici strahuju: Ako danas udari grom, to Sveti Ilija isteruje đavola!

 

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Ivana
  08/08/2019 - 10:35
  Slava joj i milost na Sveta Petka nek daje na svima puno zdravlje,sreca,mir i blagoslov Amin
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi