Sveti Ilija se obeležava u danu kada se menja vreme
Sveti ilija
Sveti Ilija se obeležava u danu kada se menja vreme

Sveti ilija

Sveti Ilija se obeležava u danu kada se menja vreme, Foto: Sveti ilija

Sveti Ilija, starozavetni prorok i novozavetni hrišćanski svetitelj, veoma poštovan u pravoslavlju, slavi se 2. avgusta kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti na kojima je zasnovana hrišćanska vera.

Prema predanju, Ilija Tesvićanin rođen je u Tesvitu u Izrailju u 9. veku pre Hrista (816. godine). Bio je žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio Mojsijevu veru i "slavio tuđe bogove".

Sveti Ilija je prisutan u Starom i u Novom zavetu kao prorok, čije je osobine sa strahopoštovanjem preuzelo hrišćanstvo, vezujući ga za nastanak nove vere i za novi Hristov dolazak. Smatra se da je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama.

Sveti Ilija je prisutan i u viziji svetog Jovana Bogoslova, u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske vere i drugi dolazak na zemlju Hrista Spasitelja i novo preobraženje kome se nada i u koji veruje hrišćanski svet.

Prema knjizi Otkrivenja Jovanovog, drugi dolazak Hristov najaviće Ilija sa Enohom, starozavetnim prorokom, i njihovim stradanjem treba da počne novo preobraženje covečanstva.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo pa se ta scena, takođe, slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje Svetom Iliji kojem je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.

Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju - da se ne bi navukao gnev svetitelja.

U svrljiškom kraju se Sveti Ilija Gromovnik uglavnom praznuje od groma, a od tog dana važi i narodne izreka „Od Svetog Ilije, sunce sve milije“ i od početka avgusta počinju ozbiljne pripreme za nabavku ogreva za zimske dane. U Svrljiškom kraju valja obezbediti veće količine ogrevnog drveta, jer ovde se loži bezmalo pola godine.

Za Svetog Iliju je vezan i narodni običaj, naročito u zapadnom delu svrljiške opštine, u selima koja gravitiraju aleksinačkom i sokobanjskom kraju, da se na dan tog praznika kolju prošlogodišnji petlovi iz jata, ili kako se u svrljigu kaže „petlovi starci“.

Nekada se verovalo ako se „petl starac ostavi će nadživi gazdu“, pa je gazda, prilikom klanja govorio: „Bolje ti nego ja“ ili „Ne koljem te ja nego Sveti Ilija“.

Možda zbog narodnog verovanja da Sv. Ilija, brat Ognjene Marije, Blage Barije i Svetog Pantelejmona, gromom, po zapovesti božjoj gađa đavole, a kako postoji verovanje da kad se začuje poj petlova da je to znak da se đavoli sklone, to se oni kolju oko Svetog Ilije „kad on najviše dejstvuje“. Takođe postoji verovanje da se ne treba krstiti kad grom puca, kako se đavo ne bi sklonio pod hrast u koji grom neće udariti.

Sveti Ilija je slava srpskih vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine, a posle obnavljanja rada Jugoslovenskog aero-kluba "Naša krila" 1993. godine obnovljena je njihova slava Ilindan.

Komentari (7)

Драгомир

02.08.2016 07:11

На данашњи дан Светог Илије ја сам започео заједнички живот са мојом супругом. Увелико газимо ЧЕТВРТУ ДЕЦЕНИЈУ брака.На самом почетку одржала ми је кратак курс о обраћању на понашање или има да ме нема!Још имам трауму од оних избечених очију!И када резимирам и погледнем историјат,бато,моја Радојка била и остала ПРВА ЛИГА!Другари ми завиде па ми веле ,,како имам лепу ћерку,,!А Радојка млађа од мене три године.Да л' неко мисли да сам ја Радојкин син ћу се распитам!А могао бих бити јер ...

Nema trte-mrte

02.08.2016 08:30

@Драгомир - Sve cestitke i vama i Radojki! Sigurno bi vam mogla biti majka,jer vas je lepo,brzo i efikasno vaspitala!Prave lekcije se pamte za ceo zivot,a u vreme mlakih ljudi koji ne znaju ni sta ce sa sobom a ne sa nekim drugim,Radojka je pravi dragulj!

LJUBA SRETENOVIĆ ŠAMPION

02.08.2016 09:33

@Драгомир - - A BRE DRAGOMIRE NEMOJ DA OBRAĆAŠ PAŽNJU NA OVE KOMENTARE . JA TE UVEK PODRŽAVAM JER SI PRAVI SRBIJANAC I SRBIJANSKI DOMAĆIN I OD MENE UVEK IMAŠ PLUS. POZZZ

Драгомир

02.08.2016 12:02

@Драгомир - ЉУБО ШАМПИОНЕ,није лако мојој Радојки са мене.Трпи ме вако блесавог и увек расположеног за пристојне шале.Никада да се распсујем.Да треснем руком о сто!Само све културно како пише у бон тону!На годишњицу брака данас сам јој купио купине а могао сам сићи испод плаца и набрати колико ми је воља.Бих ја да се нисам погосподио.Еве је ди виче да спремим црвени опел да је возим код њених у Болеч.Ош сиви опел?Неће јер јој се боја не слаже са хаљином.Сељачка посла!А Радојка када се дотера и истера ...

lili

02.08.2016 08:30

Lepe bajke - mislim sve te price o svecima!!!

Ateista

02.08.2016 11:48

A šta ako to što se ne sme radite na krivi datum jer vas SPC laže i tera da i posle priznanja i dalje krivoslavite iz inata?

Veritas

02.08.2016 11:48

ISTINA ČOVEKA OSLOBADJA ko i onih 30 000 srba koji su posle priznanja da julijanski kalendar nije tačan prešli u katolike samo šteta šta ni ne sme da se kaže koliko ih je prešlo u muslimane… Ako nekome ceo život ispireš mozak pa nije lud da ti to dozvoli da mu radiš i do kraja života!?