Knez Mihailova
Alo!/ Masanori Jošida
Knez Mihailova

Alo!/ Masanori Jošida

Knez Mihailova, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Kada na Google otkucate "Beograd" pojaviće se veoma čudna mapa grada, koja se širi sve do Batajnice i obale Tamiša, ali seče kod granice sa Ovčom i Borčom. Surčin, Kaluđerica i Ostružnica ostaju van "crvene linije", a južne granice grada su zaključno sa Železnikom i Resnikom.

Beograd, mapa

Printscreen/Google Maps

Beograd, mapa, Foto: Printscreen/Google Maps

Ovo, zapravo, nije mapa administrativnog područja Beograda sa svih 17 opština, već mapa naselja Beograd. To znači da svima onima koji stanuju u okviru označenog dela u ličnoj karti kao mesto stanovanja piše Beograd.

Borčanicma piše Borča, Ovčancima Ovča, Lazarevčanima Lazarevac...

Beograd, mapa

Printscreen/Google Maps

Beograd, mapa, Foto: Printscreen/Google Maps

Najlogičnije bi bilo da se obodna naselja, kao što je to slučaj i u drugim gradovima, vode kao zasebna, ali neko je odlučio još davno da se Beograd proširi sve do granice sa Pančevom i Novom Pazovom.

U svakom slučaju, reč je samo o jednom birokratkom detalju, koji ni na koji način ne utiče na status onih koji žive u ili izvan omeđenog područja. U administrativnom smislu, sve opštine Beograda su njegov sastavni deo, a u okviru njih se nalaze različita pojedinača naselja.

Mnogi veliki gradovi spajaju se sa okolnim mestima, a da ona ostaju zasebna naselja. Jedan od primera je i Petrovaradin koji nije deo Novog Sada iako se u njemu nalazi simbol ovog grada. Naprosto, to je posebno naselje i gradska opština, ali u okviru Grada Novog Sada.