Odbrana slobode
Tanjug
Odbrana slobode

Tanjug

Odbrana slobode, Foto: Tanjug

Izbor muzike uopšte nije bio slučajan bez obzira na činjenicu da je u pitanju naša najpoznatija koračnica.

Zapisano je da je čuvena Drinska divizija 12. oktobra 1918. godine uz zvuke "Marša na Drinu" pobednički umarširala u tek oslobođeni Niš.

Odbrana slobode

Tanjug

Odbrana slobode, Foto: Tanjug

Ova pesma je simbol ujedinjenja Srba, simbol snage i istrajanost u borbi za slobodu, simbol junačkog duha, a pre svega mira.

Pročitajte još:

 

Koračnica "Marš na Drinu" nastala je na početku Prvog svetskog rata, kad je srpskim vojnicima trebalo ojačati moralnu snagu za odbranu domovine.

Tekst za ovu koračnicu napisan je tek 1964, a napisao ga je poznati srpski diplomata, novinar i kniževnik Miloje Popović Kavaja. 

Odbrana slobode

Tanjug/Rade Prelić

Odbrana slobode, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ova kompozicija je vrlo brzo postala popularna, posebno na Solunskom frontu, kao i u vreme turneje srpske vojne muzike po Francuskoj, pa su je interpretirali i orkestri savezničkih armija. "Marš na Drinu" je dosegao toliku popularnost da ni sada nije retkost da se ova numera izvodi kao svečana pesma na slavljima širom Srbije.

Tako su se često mlade devojke na dan svog venčanja pri izlasku iz roditeljske kuće ispraćale s ovom numerom, a običaj je bio da, dok je u Srbiji služenje vojnog roka predstavljalo zakonsku obavezu, da se mladi vojnik pri kretanju na odsluženje vojnog roka bodri stihovima kompozicije Biničkog.

Ne naziva se ova numera bez razloga "tradicionalnom koračnicom", ona u sebi zaista nosi sećanje na herojsku prošlost, stradanja, a pre svega veličanstvenu pobedu malobrojne srpske vojske nad austrougarskim agresorom.

"Marš na Drinu" je pesma koja predstavlja nezaobilazni deo srpskog kulturnog nasleđa i tokom svog nebrojanog izvođenja ona se nadograđivala, modifikova i menjala u motivacijskom, simboličnom smislu, jer iako su tekst i melodija ostali isti, ona je godinama dobijala novo značenje i novo mesto u kulturi sećanja srpskog naroda i prevazišla je svoju prvobitnu simboliku i tematsku vezanost za bitke na Ceru i pobede u Prvom svetskom ratu. Ova pesma je simbol ujedinjenja Srba, simbol snage i istrajanost u borbi za slobodu, simbol junačkog duha, a pre svega mira.

Egzercir garde

Ministarstvo odbrane

Egzercir garde, Foto: Ministarstvo odbrane