Izvlači crtu u Domu zdravlja
Printscreen
Izvlači crtu u Domu zdravlja

Printscreen

Izvlači crtu u Domu zdravlja, Foto: Printscreen

Skandalozna scena u Domu zdravlja Vračar! Dok pacijenti čekaju da ih lekar pozove u ordinaciju, sredovečni muškarac u “leopard” pantalonama i zelenoj majici kleči pored stolice, posipa beli prah na mobilni telefon, potom karticom od njega pravi liniju, a zatim ga pred ostalim pacijentima ušmrkava! Ostatke praha potom trlja po zubima i ne obazire se na zapanjene pacijente od kojih niko ne reaguje. Jedan od prisutnih je čitavu “radnju” za koju tvrdi da pokazuje javno konzumiranje narkotika snimio, a potom video zapis podelio na društvenim mrežama.

Drogiranje odmah prijavite policiji!

Dr Svetlana Vučetić Arsić za “Alo!” objašnjava da bi građani treblo odmah da pozovu policiju, ako uoče da se neko od sugrađana drogira na javnom mestu. - Da su ostali pacijenti prišli čoveku sa snimka i upozorili ga na nedolično ponašanje, on bi se sigurno uplašio, jer bi pomislio da oni žele da mu oduzmu narkotik. Nije isključeno da bi možda pokazao i agresiju. Međutim, ovakve stvari treba prijaviti policiji odmah – navodi Dr Vučetić Arsić.

 Direktor Doma zdravlja Vračar Miroslav Dmitrović za “Alo!” navodi da je snimak o kome bruji Srbija nastao u utorak u čekaonici odeljenja opšte prakse, kada je ponašanje jednog muškarca šokiralo ostale pacijente.

-Pacijenti nisu odmah reagovali, već kada je muškarac napustio dom zdravlja. Naime, pacijent je prijavio sestri da se jedan mušakrac jako sumnjivo ponašao, nakon čega smo odmah pozvali polciju. Pregledali smo snimke sa sigurnosne kamere i dostavili ih nadležnima. Mislim da je taj mušakrac već uhapšen - navodi Dmitrović i ističe da je nakon incidenta u Domu zdravlja pojačana kontola policije.

Saša Popović, Darko Lazić

Alo!/Dejan Briza

 

-Naš dom zdravlja ima kamere, ali imamo šest spratova i svaki dan kroz čekaonice prođe oko 2.400 pacijenata, te ne možemo da kontrolišemo baš sve. Svakom pacijentu, pa i ovom muškarcu moramo pružiti pomoć. Zavisnici dolaze kod nas po terapije i na ostale preglede, ali konkretno ovakav slučaj ranije nismo imali. Ipak, pre nekoliko godina se dešavalo da se narkomani okupljaju kod jednog od tri ulaza u naš dom zdravlja, kada smo takođe reagovali – objašnjava naš sagovornik.

Droga narkoman heroin igla

Profimedia

Droga narkoman heroin igla, Foto: Profimedia

Dr Svetlana Vučetić Arsić iz beogradske Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici za “Alo!” navodi da se do sada nikada nije susrela sa ovakvim slučajem, jer se, kako ističe, narkomani uglavnom skrivaju kada konzumiraju nedozvoljene supstance.

Nemačka policija

Shuterstock

 

- Bilo je slučajeva da maloletnici postavljaju na društvene mreže snimke na kojima konzumiraju narkotike u blizini policijske stanice, kako bi izazivali okolinu, ali ovakav slučaj zaista ne pamtim. Zavisnoci izbegavaju drogiranje na javnim mestima, jer znaju da lako mogu biti prijavljeni. Mislim da je muškarac sa snimka želeo da isprovocira ostale pacijente, jer ne postoji situacija u kojoj narkoman ne može da se suzdrži nekoliko minuta, kako bi u toaletu ili nekom drugom skrivenom mestu konzumirao psihoaktivne supstance – navodi dr Vučetić Arsić.

Činjenice

- U Srbiji ima između 6.000 i 8.000 zavisnika na lečenju

- 30.000 zavisnika od heroina je regeistrovano, prema poslednjim podacima

- Osam odsto populacije je koristilo drogu

- Najmlađi registrovani narkoman je imao devet godina

- između 70 i 80 odsto mladih između 15 i 25 godina je bilo u kontaktu sa nekom vrstom narkotika

- lečeni zavisnik ima prosečno 31 godinu