Misteriozna koza na Žarkovu
Alo/Nenad Vujanović
Misteriozna koza na Žarkovu

Alo/Nenad Vujanović

Misteriozna koza na Žarkovu, Foto: Alo/Nenad Vujanović

 

* skulptura koze zbunila Beograđane

* Neobična okolnost je što životinja na zadnjim nogama ima čizme, koje joj položaj dodatno otežavaju.

* Pošto je Evropa u velikoj meri podjarmljena u odnosu na SAD, ja sam umesto vimena postavio boce „koka-kole“, simbola SAD, rekao je vajar.

 

Slika koze u čizmama, viđena na Žarkovu, proteklih dana preplavila je društvene mreže. Već danima stoji na nesigurnoj podlozi i nema izgleda da će odatle sići. Neobična okolnost je što životinja na zadnjim nogama ima čizme, koje joj položaj dodatno otežavaju.
Zbog gomile komentara i spekulacija da skulptura predstavlja Srbiju, „Alo!“ je u potrazi za rešenjem misterije pronašao autora Dragana Radenovića, vajara, pravnika, doktora nauka o umetnosti, akademika...

 


- Želeo sam da prikažem „Evropsku uniju“ onako kako je vidim, kao kategoriju koja nema perspektivu - počinje nam priču o svojoj već čuvenoj istoimenoj skulpturi Radenović.

Ulemek otkriva najintimnije detalje: Kako je Arkan spasao Cecu i kako su započeli vezu!

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 28.08.2019. 08:11 - 28.08.2019.

 

 

Kako kaže, iako je koza jedna fina životinja, za nju se vezuju neke perverzne priče, mada istinite.

- Prijatelji su mi pričali da neki ljudi koji čuvaju koze i seksualno opšte sa njima i to tako što im stave noge u čizme, pa je to izvodljivo - objašnjava on i dodaje da je u ovom slučaju koza EU, a kozar, iako ga ne vidimo, jesu SAD.

- Pošto je Evropa u velikoj meri podjarmljena u odnosu na SAD, ja sam umesto vimena postavio boce „koka-kole“, simbola SAD. Te boce su prazne, što aludira na to da od plodova Amerike za Evropu nema ničega - obrazlaže Radenović evroskeptičnu potrebu da izrazi svoje mišljenje o EU.

 

 

Ne potcenjuje nikoga, ali, kako kaže, zaljubljen je u Srbiju i Srbe i mnogo puta tokom života imao je potrebu da je pred drugima brani.

- Živeo sam u inostranstvu dugo, u SAD, Rusiji, i na oba mesta imao sam priliku i potrebu da branim svoju otadžbinu. Mnogi drugi moji radovi inspirisani su mojom zemljom i narodom - priča naš sagovornik, čije se skulpture nalaze na javnim prostorima širom Srbije, ali i širom sveta.

 

Nedaleko od „Evropske unije“ smeštena je i skulptura po imenu „Imperija Srbija“. Inspirisana srpskim narodom i svim njegovim talentima i mogućnostima, na njoj se nalaze oko, uvo i usta.

Pročitajte još:

 

 

- I čujem, i vidim, i govorim - to posmatračima poručuje Srbija, prikazana kao jedna imperija, kao centar intelektualnih kapaciteta - objašnjava Radenović i dodaje da su rezultati svih srpskih naučnika, sportista i umetnika dokaz za takve tvrdnje.

Ovaj umetnik za kraj objašnjava šta ga podstiče na to da stvara dela koja dižu prašinu.

- Biti angažovan jeste poriv da se pored vaše skulpture ne prolazi ravnodušno. Zato mi je drago da se o ovoj kozi priča, neka me napadaju, jer i to je jedan aktivan odnos prema umetnosti - zaključuje on.

Bonus video: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete