Momčilo Gavrić
youtube printscreen
Momčilo Gavrić

youtube printscreen

Momčilo Gavrić, Foto: youtube printscreen

Momčilo Gavrić sa osam godina, ostavši bez najmilijih krenuo je na Gučevo da traži srpsku vojsku. Pronašao je Šesti artiljerijski puk Drinske divizije, pošto je sve video ispričao je šta se dogodilo. Vojnici su istog dana osvetili Gavrićevu porodicu a on je postao vojnik.

Pitali su me vojnici ‘Šta ćeš ti, bato, ovde?’ ja sam im plačući kaz’o ‘Švabe su mi ubili oca i majku i sedmoro braće i sestara, došao sam da tražim ovde od vas neki top da pobijem onu švapsku žgadiju’, na to su oni mene odveli kod majora Stevana Tucovića koji je bio komadant šestog artiljerijskog puka Drinske divizije. Odvedu me kod njega i ja njemu to isto ponovim a on kaže ‘Sinko ne možemo mi tebi dati top. Top je jedno veliko oružje koje se ne može nositi u ruci ili u džepu. Nego daćemo ti bombe i to ću ti dati jednog užičanina koji će otići da ti osveti tu tvoju familiju. I onda mi je on izneo jednu malu puškicu. Možda je bila pola kilograma teška.“

Pročitajte još:

Učestvovao je u Cerskoj i Kolubarskoj bici, albanskoj golgoti, ranjen je na Kajmakčalanu, učestvovao u proboju Solunskog fronta i demobilisan je sa dvanaest godina kao najmlađi podnarednik na svetu. Za junaštvo u bojevima na Gučevu i Kolubarskoj bici mali Momčilo unapređen je u čin kaplara, najmlađeg na svetu. Početkom 1915. preživeo je epidemije koje su desetkovale stanovništvo Srbije. Poslednji se povlačio sa svojim “Drincima“ pod teškim borbama, jer je divizija imala zadatak da štiti nepregledne zbegove u klisuri Ibra. Držeći se za šinjel ratnog poočima Miloša, mali Momčilo je prešao preko zavejanih albanskih planina.

Na to mu je Vojvoda Živojin Mišić odgovorio: “Majore Tucoviću proizvedite Gavrića u čin podnarednika i neka se to pročita pred celom divizijom“.

Nakon svega što je preživeo, nekoliko puta je završio u zatvoru, jer nije želeo da izda svoju zemlju, pobegao je iz logora za vreme Drugog svetskog rata. Velika dobrotvorka Lejdi Pedžet zvala ga je srpski vitez. Grci su mu postavili zlatnu ploču na Krfu. Francuski predsednik Miteran mu je 1985. dodelio orden, a general Lepardije je rekao: „Šteta što niste bili francuski vojnik, imali biste spomenik na Jelisejskim poljima“

 

Komentari (2)

Lion

15.10.2018 19:49

A sta nam sad sve ovi Francuzi rade!?

Mare

15.10.2018 21:54

Slava junaku.