Sinofarm vakcina
Alo.rs
Sinofarm vakcina

Alo.rs

Sinofarm vakcina, Foto: Alo.rs

Najveći broj građana primio je kinesku "Sinofarm" vakcinu koja, kako kaže virusolog Ana Banko, spada u inaktivisane, gde je virus mrtav, ne može da se umnožava i ne može da utiče na naše ćelije.

"Sve ostale vakcine nose u sebi informaciju, ja to slikovito opisujem, kao SMS poruku, koja našim ćelijama daje uputstvo na koji način ćemo stvoriti protein i antitela da u kontaktu virus prepoznamo i odbranimo se. Demistifakcije ovoga leži u osnovnom poznavanju biologije, naš genetski materijal je DNK, informacija je RNK, i on se po unošenju rastvara za dan ili dva, i zato se ove vakcine čuvaju na jako niskim temperaturama jer je ovaj molekul jako osetljiv", objašanjava virusolog sa Instituta za virusologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ana Banko.

Šta ako nema reakcije?

Mnogi su se posle vakcinacije zabrinuli jer nije bilo nikave reakcije organizma. Da li to onda znači da vakcina "ne radi"?

"Svi mi smo od malih nogu naučili da vakcina 'deluje' ako se pojavi jeza, temperatura, bol na mestu primene, otok, ali to nije apsolutno jednakost, mi nismo mašine da će svako imati istu reakciju na vakcine. Ne treba da budete zabrinuti ako vakcina ne izazove neku nus pojavu, bitno je da izazove željeni efekat, a to je imunitet i to se apsolutno dešava, svako će odreagovati na drugačiji način, to je tipično za sve vakcine koje se daju injekciono, ali reakcija koju želimo jeste manje pacijenata u bolnicama i nema smrtnih ishoda među vakcinisama", ističe Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Bolesni krvni sudovi povećavaju rizik

Naša Agencija za lekove i medicinska sredstva nije zabeležila ni jedan slučaj pojave krvnih ugrušaka kod onih koji su primili oksfordsku vakcinu. Ipak, da li bi oni koji su primili "Astra-Zeneka" vakcinu ili to planiraju, trebalo da budu zabrinuti?

"Ono što je sasvim jasno je da kovid infekcija nažalost stimuliše zgrušavanje krvi i stvaranje tromba u arterijama i venama širom našeg organizma i ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće terapije, mogu nastati fatalne komplikacije, kao što su gangrena prstiju, infarkt mozga, srca, plućna embolija, i to se mora imati u vidu. Ako neki pacijent ima već bolesne krvne sudove, verovatnoća da će nastati problem tokom korone je daleko veći i komplikacije prilikom lečenja su veće. Zato nema diskusije da je vakcina najbolja zaštita i pozivam sve koji to nisu učinili da se vakcinišu", naglašava direktor Klinike za vaskularne bolesti i hirurgiju UKCS profesor Lazar Davidović.

Zašto neko nije još pozvan?

Za sve one koji su se već prijavili za vakcinu ali poziv još nisu dobili iz E-uprave poručuju da budu strpljivi i ne prijavljuju se iznova i iznova jeć će tako stalno biti na kraju reda.

"Zavisi od nekoliko faktora: pre svega od vrste vakcine, koja je vakcina raspoloživa, i zato je savet građanima da žele bilo koju. Zatim zavisi od opštine, grada, mi se trudimo da sve vakcine budu svuda dostupne. Bitna je i ona opcija, ako neko želi kod kuće, sporije će doći ekipe, patronažne dolaze, potrebno je više vremena da sve obiđu. Ukoliko neko ipak nije pozvan, pozivam da se obrati kancelariji za IT i e-upravu, putem mejla, kontakt centra, prisutni smo i na društvenim mrežama, često se dešava da se ostavi pogrešan broj telefona, imejl adresa, pa možda ne vide poziv", ističe direktor Kancelarije Vlade Srbije za informacione tehnologije Mihailo Jovanović.


|