čovek, sreća, posao, uspeh
shutterstock
čovek, sreća, posao, uspeh

shutterstock

čovek, sreća, posao, uspeh, Foto: shutterstock

 

Ako ste dočekali 2020. bez posla ili niste zadovoljni trenutnim zanimanjem, napravili smo za vas listu naboljih poslova za godinu koja je upravo počela. Uzeli smo u obzir visinu plate, uslove rada i mogućnost zaposlenja.

Na osnovu anketiranja poslodavaca koje je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) sprovela poslednjih nekoliko godina, u perspektivi će u narednom periodu pored poslova iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (stručnjaci za hardverski i softverski inženjering, stručnjaci za elektrotehniku i elektroniku) biti traženi: stručnjaci za industrijsku tehniku i robotiku, stručnjaci za oblast finansija, analitičari prometa i investicija, stručnjaci za upravljanje rizicima u preduzećima, različite vrste savetnika posebno u malim preduzećima, logističari za optimalizaciju protoka robe od proizvođača do trgovina, stručnjaci u oblasti biotehnologija poput genetičara, molekularnih biologa, stručnjaci za obrazovanje na daljinu, stručnjaci za različite vrste ispitivanja i merenja svojstva materijala, ali i arhitekte, urbanisti, dizajneri, projektanti i mikrotehničari.


- Takođe, zabeleženo je da brže do posla dolaze i operateri na CNC mašinama, zavarivači, autotroničari/mehatroničari, knjigovođe, kuvari, elektrotehničari: elektronike, računara, računarskih mreža i telekomunikacija, tehničari mehatronike, tehničari za biotehnologiju, tehničari za kompjutersko upravljanje, tesari, zidari, armirači, mesari. Kod navedenih profila, u najvećem broju slučajeva, prvenstveni uslov za zapošljavanje je odgovarajuće radno iskustvo – ističu u NSZ za Republiku.

Slično mišljenje dobili smo i od zaposlenih na sajtu za zapošljavanje infostud.com.


- Poslovi koji su najviše traženi su iz oblasti trgovine/prodaje, IT, administracije i mašinstva i elektrotehnike. Ovaj trend u potražnji beležimo već godinama unazad, tako da prognoze po tom pitanju i dalje ostaju iste i verujemo da će i naredne godine najviše šansi za zaposlenje imati kadrovi u gore navedenim oblastima.

Dakle, kada je potražnja poslodavaca u pitanju, trend od prethodnih godina se nastavlja, ali kako su bitni i uslovi rada i zarada, odlučili smo se da napravimo našu listu najboljih zanimanja.

1. Programer

Posao programera podrazumeva razvoj računarskih aplikacija, aplikacija za mobilne telefone i veb stranica u različitim programskim jezicima, kao i razne vrste testiranja i ispravljanje grešaka u izvornom kodu. Posao je kancelarijski, podrazumeva slobodne vikende i praznike, tako da osim odgovornosti prema klijentima, ne podrazumeva nikakav fizički napor i ne zavisi od vremenskih uslova.

Prosečna plata je oko 100.000, a kreće se i do 300.000 dinara. Možemo slobodno da kažemo da su oni koji imaju znanje iz ove oblasti, "bogati", a osim toga, fakultet nije nužan uslov da biste radili posao programera. Ima ih mnogo samoukih, a mogućnosti za prekvalifikaciju su velike.


2. Elektroinženjer

Elektroinženjer izrađuje tehničku dokumentaciju za primenu rešenja, osigurava tehničku ili podršku za razvoj softvera. Za ovim poslom postoji velika potražnja naših ljudi i u inostranstvu. Gotovo da ne postoji osoba koja je završila Elektrotehnički fakultet, a da je bez posla. Posao inženjera takođe ne podrazumeva rad u teškim uslovima, ali nosi i visoku dozu odgovornosti. Prema istraživanju sajta infoplate.rs, prosečna zarada elektronženjera iznosi 76.749 dinara.

3. Knjigovođa

Knjigovođa je veoma popularno zanimanje u poslednjoj deceniji. Najbolje za posao vođenja klijentovog računa, platnog spiska i investicija je ako imate završen ekonomski ili neki od srodnih privatnih fakulteta, ali mnogima vrlo uspešno ide i sa završenim kursevima za knjigovođu. Potrebno je malo vremena da se uđe u materiju, ali posao pored rada u nekoj agenciji, možete obavljati i od kuće. Prosečna plata je 55.000 dinara, ali to može da raste sa većim brojem klijenata.


4. Farmaceut

Iako farmaceute nismo pomenuli u gornjem delu teksta, oni su veoma traženi. Završen fakultet je neophodan, podrazumeva dosta stajanja, ponekad i terenski rad, ali je posao pedantan, radi se u čistom i toplom, znate kako kažu - "čisto kao u apoteci". Na kraju krajeva, uvek znate kako da pomognete sebi ili bližnjima, tako što znate koji lek ili vitamin ide za koju "boljku". Prosečna plata je 60.504 dinara, što mu dođe više od trenutnog republičkog proseka (za septembar 2019. neto 53.698 dinara).


5. Menadžer ljudskih resursa

Prilično popularno zanimanje poslednjih godina je HR menadžer (na srpskom: menadžer ljudskih resursa). Za one koji imaju izraženu empatiju, a uz to su i dobri u proceni potencijalnih kandidata za posao, ovo je idealan posao.

Naravno, potrebno je imati i smisla za organizaciju, ali ko ume ovo, može zaista da uživa u poslu koji uključuje regrutovanje, praćenje, obuku i nagrađivanje radnika. Za posao nije nužno neophodan fakultet, jer postoje i razne obuke za rad u ljudskim resursima, a pritom postoji mogućnost za stalno usavršavanje i napredovanje. Prosečna plata je 63.111 dinara.

Nadamo se da vam je naša lista najboljih poslova dala dobru ideju čemu biste vi mogli da se okrenete u budućnosti, ili vaša deca koja tek treba da se obrazuju. Ako ste od onih koji se ne slažu sa nama, voleli bismo da čujemo i vaše predloge šta bi se još moglo naći na ovoj listi. Možda i vi nama promenite vidike. Na kraju krajeva, Nova godina služi i za to.