Meso
Alo!/ Masanori Jošida
Meso

Alo!/ Masanori Jošida

Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Još malo pa počinje sezona roštiljanja! Prvomajski uranak se bliži, dan kada se porodice okupljaju i uživaju u pikniku na otvorenom.

Žene unapred peku gibanicu, pite, hlebove i seckaju salate, dok su muškarci najčešće zaduženi za roštilj koji se peče na otvorenom. U bogatoj ponudi mesa, neizostavani su ćevapi, pljeskavice, ražnjići, kobasice - uz obavezan luk, a za one koji preferiraju "zdraviju" ishranu - pileće i ćureće belo meso...

Gde kupujete meso?

 

U neka davnija vremena meso za roštilj se pripremalo dan ranije, stavljalo u marinadu, a danas se najčešće kupuje u supermarketima i mesarama, već pripremljeno.

A kako da ne pogrešite kada kupujete meso, otkrio je kuvar restorana "Goodman".

- Ako su ćevapi, pljeskavice, meso uopšteno, marinirano u 'crvenim začinima', nemojte ga kupovati, a posebno kada je toplo vreme. Ukoliko duže stoje na toplom, promeniće ukus mesu i dodati mu gorčinu. Obavezno povedite računa i da ne kupujete meso u neproverenim privatnim mesarama, ako niste sigurni u kvalitet. To je kao da kupujete mačku u džaku - objasnio je.

Naravno uvek je bolja opcija da sami "zamešate" smesu za ćevape, a mi vam predlažemo da probate original recept za sarajevski ćevap.