Gazela gužva Beograd
Alo!/Masanori Jošida
Gazela gužva Beograd

Alo!/Masanori Jošida

Gazela gužva Beograd, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Sud je u ovim slučajevima mahom izricao minimum predviđene kazne od 50.000 dinara, dok je jednom licu izrečena kazna od 100.000 dinara, precizirala je za Tanjug predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović.

Ona je ukazala da je u nekoliko slučajeva, gde su u kolima zatečeni roditelji sa decom sud izrekao kazne ispod zakonskog minimuma - manje od 50.000 dinara, jer su roditelji izrazili kanjanje za svoj postupak.

“Takođe su obećali da više neće ponoviti prekršaj i svoju decu dovoditi u situciju da završe u policiji, pa u sudu”, rekla je Ristanović napominjući da je sud imao razumevanja u ovakvim situacijama.

Policijska kontrola na mostu Gazela juče popodne imala je pune ruke posla, upravo ovim povodom.

Za kršenje policijskog časa, odnosno Uredbe Vlade o zabrani kretanja na javnom mestu, zaprećena je kazna od 50 do 150 hiljada dinara.

Novčana kazna u ovoj vanrednoj situaciji , u skladu sa preporukama, ne preinačava se u zatvorsku kaznu iz razloga sprečavanja širenja zaraze korona virusom u penalnim ustanovama.

Predsednica Prekšajnog suda u Beogradu navela je i da je od početka važenja Uredbe Vlade Srbije o zabrani kretanja na javnom mestu od 21. marta, taj sud do danas izrekao 180 osuđujućih presuda.

Još šest predmeta je u toku, navela je Ristanović.

Svima koji su kršili zabranu kretanja, i kada je reč o policijskom času i kada je reč o starijim licima koja su napuštala domove, sud je izrekao osuđujuće presude sa novčanim kaznama, napomenula je ona.

Ukazala je da su to prvostepene presude donete u hitnom postupku, dok će se žalbe izjavljivati u redovnom postupku.

Takođe je navela da će se novčane kazne izvršavati nakon okončanja vanrednog stanja, napominjući da su pojedini osuđeni građani već tražili da kaznu plate na rate.