Srbija, Kosovo, Kosovska Mitrovica
Tanjug/Filip Krainčanić
Srbija, Kosovo, Kosovska Mitrovica, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Slaninari, švabe, torbari, svinjari, čarapani, golubari...

Pročitajte još:

Gotovo svaki deo Srbije i Republike Srpske, tačnije njegovi stanovnici, dobili su nadimak na osnovu svojih glavnih osobina, običaja, izraza.

Za svaki etnonim, smešan, pa čak i pogrdan nadimak, vezuje se i po nekoliko verovanja, legendi i tumačenja o načinu na koji su nastala. Nekima su, reklo bi se, kumovali lokalni rivaliteti i svađe.

Preporučujemo i ovo:

Tako se za Lale, stanovnike Banatskog okruga, jedno od često pominjanih tumačenja vezuje za caricu Mariju Tereziju. Ugledavši stasite, korpulentne Banaćane, carica je rekla "Šta će meni lale, evo mojih lala", poistovetivši graničare - junake sa omiljenim cvećem.

S druge strane, Gejaci je pogrdan naziv koji koriste (uglavnom) Sremci kada govore o stanovnicima Mačve.

Postoji i zanimljiva priča o tome kako su žitelji Paraćina dobili nadimak džigerani.

Ovaj nadimak zalepio se još u 19. veku, a vezuje se za boravak Knjaza Miloša u Paraćinu. Prema legendi, tadašnjim čelnicima su dojavili, da im u goste dolazi glavom i bradom sam Knjaz, a tek su se bili oslobodili od Turaka. Nevični u dočeku ovako važnih gostiju posavetuju se sa Jagodincima koji su sa glavešinama bili na Ti, kako da dočekaju zvaničnika. Komšije kivne, posavetuju ih da dočekaju Knjaza sa džigericom u hladu topola, jer to on obožava. Paraćinci se čudom čudiše, jer u to vreme niko sem Cigana nije jeo iznutrice, ali Knjaz je Knjaz.

Kako ih Jagodinci posavetovaše, tako i uradiše. Sve ulice i sokaci su mirisali na džigericu. A kada Knjaz Miloš vide svečanu trpezu pod topolama sa kojima su letele „mace“, daveći sve i goste i domćine ljutito prozbori čuvenu rečenicu po kojoj su dobili nadimak:

- Džigerice ti li si meso, Paraćinci vi li ste ljudi, to izgovori pa ni čašu hladne vode ne popi već zaždi kod domaćina koji znaju za red.

Ovu priču Paraćinci su iskoristili da organizuju Džigeranijadu.

 

Komentari (1)

Dexa

07.04.2019 20:50

Nisu svi Cacani "Grebici". To je nadimak za ljude na drugoj strani Morave gde je Ljubic.