Trajekt, putnici, turisti
Tanjug/Tijana Radojković
Trajekt, putnici, turisti

Tanjug/Tijana Radojković

Trajekt, putnici, turisti, Foto: Tanjug/Tijana Radojković

Iako se juče činilo da će već danas turističke agencije u Srbiji potpuno prestati sa radom jer su prestale da im važe obavezne polise osiguranja, koje osiguravajuće kuće odbijaju da im produže, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odlučilo je da turoperaterima ipak ne oduzima licence za rad.

Pročitajte još:

Kako navodi ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, nakon što je juče održan sastanak s Udruženjem banaka Srbije, izvesno je da će rešenje za novonastalu situaciju biti pronađeno u narednih sedam-deset dana.

U Evropi udruženja preuzela osiguranje na sebe

Kako Seničić navodi za „Alo!“, i u razvijenim evropskim zemljama za rad agencija su neophodna osiguranja, međutim, mnoge od njih su usled korona krize odlučile da turistička udruženja postanu nosioci osiguranja. Takođe, u EU postoji i opcija da umesto polise agencije svaki turista sam sebi kupuje ovu vrstu osiguranja.

- Predstavnici Udruženja banaka dostaviće do kraja ove nedelje predlog procedure za operativno funkcionisanje i eventualno aktiviranje bankarskih garancija, s obzirom na to da takav model garancija putovanja do sada nikada nije bio korišćen u praksi, iako je predviđen Zakonom o turizmu. Ta procedura će biti ugrađena u novi pravilnik o garancijama putovanja - rekao je Ljajić i istakao da će predstavnici ministarstva posredovati između osiguravajućih kuća i turističkih agencija, kako bi se rešio aktuelni spor.

- Sasvim je neuobičajeno da osiguravajuće kuće tri dana pre isteka roka važenja aktuelnih licenci naprasno obaveste agencije da neće pružati tu vrstu usluge, pravdajući to velikim stepenom rizika. Suština jeste da osiguravajuće kuće rade procenu rizika za svaku pojedinačnu agenciju i da posluju sa onim agencijama, za koje procene da su stabilne i solventne - kazao je ministar.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA), za „Alo!“ navodi da su upravo polisa osiguranja ili bankarske garancije uslov za obnovu licenci bez kojih turističke agencije ne mogu da rade prema važećem zakonu.

Rasim Ljajić

Tanjug / Tara Radovanović

Rasim Ljajić, Foto: Tanjug / Tara Radovanović

- Naš glavni cilj je da pokušamo da ugovorimo makar produžetak polise do 1. januara, pa bar da nastavi da se odvija ono malo posla koji trenutno imamo. Produžavanjem polise za tri meseca, kroz aneks, osiguravačima se ne uvećava rizik jer ga već imaju kroz putovanja koja su ranije ugovorena i osigurana. To bi nam omogućilo i da u saradnji sa novim ministarstvom turizma, koje će biti formiramo, pokušamo da taj problem rešimo trajnije. Svakako, molimo državu da izvrši pritisak na osiguravajuće kuće kako bismo došli do kompromisnog rešenja - kaže Seničić.

Podsećamo, zakon predviđa obavezne garancije putovanja za organizatore i turoperatere, a pošto se trenutno nalazimo u periodu tehničke vlade, ne mogu se menjati ni zakonski ni podzakonski akti, čime bi bilo omogućeno da agencije dobiju licence i na neki drugi način.

Više od 2.500 turističkih radnika već dobilo otkaz

Prema podacima s kraja jula, u Srbiji je petina turističkih radnika ostala bez posla, što je negde oko 2.500 ljudi. Predviđanja su da će masovno otpuštanje turističkih radnika početi krajem oktobra, a najviše su ugroženi zaposleni u agencijama koje su specijalizovane samo za određene destinacije.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Ellen

02.10.2020 13:29

Zalosno za Srbiju,koja zeli da turisticke agencije nestanu.Ako,Albanija ce procvetati koja nije znala ni gde se ona nalazi,sada ce turizam da joj donese sve ono sto smo mi izgubili,turiticka putovanja,letovanja,radost ovog posla koji smo sa velikom ljubavlju obavljali.Tokom svog radnog veka radila sam i receptivni turizam,itekako,dovodili sa agencijom strane turiste u Srbiju,a sada se nama neda mogucnost da i dalje radimo. To normalno mislimo da i epidemiji dodje kraj,jer je i ona uzrok slabom