Novi Beograd, Blok 45
Alo.rs/V.Đ.
Novi Beograd, Blok 45

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

Stanari zgrada u Bloku 45 na Novom Beogradu poslednjih nekoliko nedelja zatiču neobična obeležja ispisana hemijskom olovkom pored zvonceta kraj vrata svojih stanova.

Jedan od stanara objavio je u Fejsbuk grupi kako je primetio na zidu, kraj zvona, ispisano malo slovo "X" i pitao nekoga da li zna šta ono predstavlja. Na njegovo pitanje šta bi to moglo da bude, javio se veliki broj ljudi koji su, baš kao i on, primetili slične znakove i slova u blizini svojih ulaznih vrata.

"Kod moje bake u soliterima je izrezbaren "X" kod zvona, pre oko 3 nedelje. Za svaki slučaj je izgulila nožem", "Nama je obeležen. Nismo ni primetili, upozorio nas je dostavljač pice pre nekih mesec dana", piše, između ostalog, u komentarima.

Stanari zgrada smatraju da je reč o tipovanju stanova od strane lopova i savetuju da se izbriše takav znak u slučaju da ga zateknete pored vašeg zvona ili vrata.

"To je znak koji ostavljaju provalnici svaki put kad niste kod kuće, što više znakova, znaju gde da provale", napisao jedan od članova Fejsbuk grupe, dok je drugi objasnio kako je video tu oznaku pored svog zvona baš nakon što mu je obijen stan.

"Nama su obili stan pre 3 godine i posle smo videli oznaku pored zvona. Sitno napisano slovo n.Nekoliko stanova je bilo obeleženo u ulazu, a kod nas im se posrećilo jer smo bili na poslu", piše u komentaru.

Postoji obrazac

Nakon toga su se javili i stanari drugih blokova koji tvrde da pored stanova zatiču slične znakove, a mnogi od njih primetili su da su mahom označeni stanovi sa malom decom.

Jedan član grupe je naveo kako 3/4 stanova koji su obeleženi pripadaju mladim parovima sa decom, ali neki smatraju i da je u pitanju "tipovanje žena".

Pojedini stanari novobeogradskih blokova su naveli i da su kraj zvona na zidu pronašli napisane brojeve koji deluju kao određena satnica, a drugi da su dobijali i pozive putem fiksnog telefona, nakon čega bi osoba s druge strane spustila slušalicu čim bi se javili.

Pogledajte kako ovi znakovi izgledaju:

Takođe, stanari blokova savetuju i da se obrati pažnja na čačkalice koje lopovi imaju običaj da zaglavljuju u štok vrata.

"Obratiti pažnju i na čačkalice, znaju da stave deo čačkalice negde u vrata tj između štoka i vrata i onda ako dugo stoji tu čačkalica obijaju", ukazao je jedan od članova Fejsbuk grupe svojim komšijama.