Prodavnica
Tanjug/Tanja Valić
Prodavnica

Tanjug/Tanja Valić

Prodavnica, Foto: Tanjug/Tanja Valić

Cena šećera nikad nije bila niža u poslednjih sedam godina. Kilogram košta oko 60 dinara i spada među najjeftinije životne namirnice, a 2012. se ista količina morala platiti 100 dinara.

Pročitajte još:

 

- Sve je to odnos ponude i potražnje i nema tu mnogo pameti. Ustalio se i broj šećerana, samim tim i proizvodnja. Otkup je dobro organizovan, šećera ima dovoljno i cena pada. Uz to, velika je i propaganda o belom šećeru da nije zdrav, pa ima i toga da ga ljudi možda manje i troše. Kada se sve to oduzme i sabere, to je nekako realna cena šećera. Naročito ako imamo u vidu tadašnju cenu koja je bila nerealna i prenaduvana - objašnjava Mladen Radović, načelnik odeljenja za cene pri Ministarstvu trgovine.

Šećer

Rajko Ristić

Šećer, Foto: Rajko Ristić

Kako objašnjava Radović, nije moglo da se opstane sa tom cenom na tržištu. Uz to, jedan od velikih razloga za pad cene jesu i ograničenja plata i penzija.

Pročitajte i ovo:

 

- Ovaj trend pada cene će se usporiti i više neće padati, jer je ona sada sasvim pristojna. Svakako, šećerane i sa tom cenom dobro rade, jer je uvek bolje "džabe sedeti, nego džaba raditi", kazao je Radović.