Svinje
AP
Svinje

AP

Svinje, Foto: AP

To je za „Alo!“ potvrdio Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Reditelji spremaju kolektivnu tužbu protiv „Krio sejva"!

AUTOR: Alo.rs/RTS DATUM I VREME: 06.10.2019. 21:22 Grupa roditelja koja je čuvala matične ćelije u švajcarskoj kompaniji „Krio sejv", koja je nedavno propala, pokrenuće tužbu pred tamošnjim sudom. matične ćelije, Foto: Profimedia.rs Do tada, očekuje se da svi uzorci budu prebačeni u Varšavu, gde će se čuvati narednih pet godina.

- Do kraja ovog meseca biće usvojena odluka kojom će od novembra praktično biti obustavljena vakcinacija svinja. Po prestanku vakcinacije počeće monitoring, koji bi mogao da traje od godinu do tri godine. Ukoliko u tom periodu ne budemo imali pojavu klasične svinjske kuge, tržište Evropske unije biće otvoreno za sveže svinjsko meso iz Srbije, što godinama nije slučaj. Zbog vakcinacije protiv KKS-a, Srbija je u EU mogla da izvozi samo proizvode od svinjskog mesa koji su prošli kroz termičku obradu - navodi Nedimović za „Alo!“.

Branislav Nedimović

Alo!/Vladimir Marković

Branislav Nedimović, Foto: Alo!/Vladimir Marković

On ističe da klasičnu svinjsku kugu ne treba mešati sa afričkom kugom svinja, jer se radi o dve različite bolesti.

- Za razliku od klasične kuge svinja, koja je decenijama prisutna, afrička kuga svinja je privremeni problem sa kojim se uveliko borimo sprovodeći sve neophodne mere. Inače, u samo poslednjih deset godina Srbija je na vakcinaciju svinja protiv klasične kuge potrošila 70 miliona evra. Protiv afričke kuge svinja ne postoji ni lek, ni vakcina, zbog čega se kao mera sprovodi eutanazija životinja na onim gazdinstvima na kojima se posumnja na postojanje te zarazne bolesti. Verujemo da ćemo se u narednih meseci izboriti sa afričkom kugom - ističe Nedimović.

PROČITAJTE JOŠ:

 BONUS VIDEO: Helena Gavran ima četiri godine i tumor na mozgu. HITNO POTREBNA POMOĆ