Ambrozija
Alo!/ Masanori Jošida
Ambrozija

Alo!/ Masanori Jošida

Ambrozija, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

* Sezona ambrozije je na vrhuncu

* Koncentracija polena ambrozije će se cele ove nedelje nalaziti u "crvenoj zoni", sa vrednostima koje će po nekoliko desetina puta biti iznad granice kada se javljaju problemi po sve alergične na polen ove korovske biljke

* Ovo potvrđuju i podaci Agencije za zaštitu životne sredine, sa mernog mesta na Zvezdari, jednog od dva u prestonici (drugo je na Novom Beogradu), ali i najave stručnjaka da je kao i svake godine špic sezone ambrozije od 25. avgusta do 15. septembra

Svi kojima je ambrozija u ovim letnjim danima opsesija, zbog mnoštva problema koje izaziva, imaju mogućnost da u svakom trenutku vide kolika je trenutno koncentracija polena ambrozije u vazduhu, istina, za sada samo u Novom Sadu. Ovo, međutim, može da bude dobar parametar barem za okolne gradove, pa i za Beograd.

Pročitajte još:

 

Ono što je jasno vidljivo iz grafikona koji su dostupni na adresi www.realforall.com, najveće koncentracije polena ambrozije beleže se u periodu od 9.00 do 13.00 časova.

Grafikon

Printscreen

Grafikon, Foto: Printscreen

Prema prognozama sa ovog specijalizovanog sajta maksimalne vrednosti ambrozije se očekuju ove godine sve do 18. septembra, oko 25.9. bi trebalo da počne da popušta, a krajem sledećeg meseca i da sezona ambrozije polako krene da se privodi kraju.

- Najlakše je prepoznati alergiju jer se ponavlja iz sezone u sezonu i u istom vremenskom periodu. Tipični simptomi su uzastopno kijanje, više od 10 puta, svrab u nosu, suzenje očiju od alergijskog konjuktivitisa. Postoji, naravno, i alergijski kašalj, ali on nije dominantan simptom, i manifestuje se kao suv, nadražajni kašalj ili, kako pacijenti opisuju, osećaj golicanja u grlu - rekla je ranije dr Katarina Milošević specijalista alergologije u Tiršovoj.

Ambrozija

Alo!/ Masanori Jošida

Ambrozija, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Najbolji način za borbu protiv ambrozije je imunoterapija koja se sprovodi van sezone cvetanja tako što se pacijentima daju male doze alergena. Drugi vid su lekovi antihistamici, kao i razne kapi za nos i oči, a treći predviđa razna “pravila ponašanja” poput izbegavanja šetnji u prepodnevnim satima, čestog tuširanja i pranja kose, držanja zatvorenih prozora...

Zatvorenici će izlaziti na slobodu svakog jutra u 8! Još strašnije je gde će ići nakon toga!

AUTOR: Alo.rs/ Kosovo online/ M. I. DATUM I VREME: 26.08.2019. 08:59 Očekuje se potvrda sledeće nedelje.

Kada je koncentracija polena povećana u vazduhu, lekari ne preporučuju provetravanje prostorija. Takođe, tada veš ne bi trebalo da sušiti napolju. Potrebno je nositi naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima. Posle svake šetnje treba se presvući i oprati kosu pre spavanja, da bi se uklonio sav polen. Redovno treba prati ruke i ne dirati oči kad zasvrbe. Nos možete ispirati fiziološkim rastvorom.

Bonus video

Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete