Jovan D.M.
printscreen
Jovan D.M.

printscreen

Foto: printscreen

Gost medijske kuće "Teslavizija", u emisiji "Gost nedelje", bio je publicista i istraživač Jovan D. Marjanović, jedan od retkih srpskih autora koji je izučio istraživanja u svetskim tokovima vezano za genetiku i haplogrupe i preko njih zakoračio u tumačenje porekla naroda Balkana.

Sam koncept emisije je takav da se bavi temom genetskih istraživanja porekla naroda koja u poslednje vreme zaokuplja veliku pažnju javnosti u Srbiji i regionu.

Jovan D. Marjanović, je privukao veliku pažnju svojom multidisciplinarnom studijom "Genetika Stare i Nove Evrope" predstavio je javnosti kako su genetska istraživanja donela nova otkrića i velika iznenađenja na polju proučavanja prošlosti Balkana i objasnio kako nam genetika konačno može sklopiti mozaik o poreklu svih naroda jugoistočne Evrope.

U neformalnom razgovoru sa istoričarem dr Draganom Petrovićem, pojasnio je koje su najvažnije i najfrekventnije Y haplogrupe Evrope, koje su genetske karakteristike naroda Evrope, ko su zapravo starosedeoci na starom kontinentu i kako je preko DNK istraživanja otkriveno poreklo naroda na Balkanu.

Marjanović je izneo i predlog kako dati konačnu naučnu potvrdu ko su i odakle zaista potiču narodi u jugoistočnoj Evropi Tako će gledaoci saznati kako nam arheološki lokalitet Viminacijum može dati ključne odgovore na našu davnu istoriju.

Marjanović je u emisiji analizirao i tumačio vezu Rumuna i Srba i zašto su baš Rumuni ključ za otkrivanje našeg porekla. On je izjavio da je veoma važan genetski kontinuitet naroda Balkana i pitanje koliko zaista imamo starosedelačkih gena. Te koliko je tačno da je viševekovno robovanje pod otomanskom imperijom uticalo na genetiku naroda jugoistočne Evrope.

Marjanović se osvrnuo i na večito pitanje da li je bilo velike seobe naroda u 7. veku ili ne i ko je u pravu po tom pitanju?