SRBIN IZVOZIO OTROVNI SOK OD JABUKE U EU?! Otkrivena velika međunarodna prevara u trgovini „organskim proizvodima“, OSMORO iza rešetaka

Italijanske vlasti sada tragaju za još jednim Srbinom

Donaće sirće od domaćih jabuka
Donaće sirće od domaćih jabuka, Foto: Bakina kuhinja

 

Velika međunarodna prevara u trgovini organskim proizvodima, u kojoj je učestvovala i jedna srpska firma, otkrivena je u Italiji, zbog čega je iza rešetaka završilo osam osoba. Zaplenjena je imovina u vrednosti od 6,5 miliona evra i proizvodi u vrednosti od 4,8 miliona evra. Italijanske vlasti sada tragaju za još jednim Srbinom.

Pročitajte još

Koncentrovani sok od otrovnih jabuka, namenjen tržištu džemova i marmelada u Evropskoj uniji, proizveden je u Srbiji, odakle se lažno izvozio kao organski. Sok je sadržao otrovne i štetne materije, a u nekim slučajevima i visoku koncentraciju patogena. Prevaru je otkrilo tužilaštvo u Pizi, koje je navelo da su na čelu organizovane prevarantske grupe bila dvojica preduzetnika iz tog grada, koji u svom vlasništvu imaju i jedan fudbalski klub.

 

Italijanski mediji navode da je jedan od članova grupe i Srbin, vlasnik kompanije „Perfect Fruits“, koja koncentrat soka proizvodi u našoj zemlji. On je, kako pišu italijanski mediji, tesno sarađivao s dvojicom Italijana, koji su mu izdavali lažne sertifikate, kako bi proizvod plasirao na tržište EU.

Inspektori tamošnjeg ministarstva za poljoprivredu presreli su tovar sa 30 tona koncentrata i analizom uzoraka utvrđeno je da sadrži otrovni i veoma opasni patulin. Prisutnost ovih toksičnih čestica je, umesto dozvoljenih 50 mikrograma po kilogramu, bila neverovatnih 7.000 po kiligramu!

 

U prodaji je bilo čak 1.411 tona ovog proizvoda, vrednosti skoro pet miliona evra, zbog čega je izdata hitna naredba za njegovo povlačenje.

Pretragom na sajtu Agencije privrednih registra moguće je naći samo jednu firmu sa tim imenom, koja se nalazi u beogradskoj opštini Rakovica, osnovanu 2015. godine, a glavna delatnost kojom se bavi upravo je trgovina voćem i povrćem na veliko.

Vlasnik negira sve

Kao odgovorno lice kompanije „Perfect Fruits“ u APR-u naveden je izvesni Aleksandar Ramović, koji je potvrdio da se njegova firma bavi izvozom organskog soka od jabuke, da imaju saradnju i s italijanskim tržištem, ali je negirao da se njegova firma našla u centru skandala s nedozvoljenim otrovima i lažnim sertifikatima.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi