lekari
shutterstock.com
lekari

shutterstock.com

lekari, Foto: shutterstock.com

Oštar, neprijatan miris ribe, sumpora i nečeg slatkastog može da bude jedan od simptoma koji se javlja kod osoba koje se duže oporavljaju od kovida, prenosi "Skaj njuz".

Neobičan simptom poznat je kao parosmija, to jest izobličenje čula mirisa, a javlja se daleko izraženije kod mladih ljudi i zdravstvenih radnika.

Otorinolaringolog Nirmal Kumar nazvao je simptom "vrlo čudnim i veoma jedinstvenim".

Profesor Kumar, koji je i predsednik udruženja otorinolaringologa Velike Britanije, bio je među prvim medicinarima koji su u martu identifikovali anosmiju – gubitak mirisa – kao indikator zaraze korona virusom.

Pozvao je nadležne institucije u Engleskoj da gubitak čula mirisa dodaju na listu simptoma više meseci pre nego što je to postalo praksa širom sveta.

Sada ukazuje na to da među hiljadama pacijenata koji se leče od dugotrajnog gubitka čula mirisa u Velikoj Britaniji, neki imaju parosmiju.

- Jutros sam video dva pacijenta sa parosmijom - rekao je profesor Kumar novinskoj agenciji PA.

- Jedan je rekao da oseća smrad ribe umesto bilo kog drugog mirisa, a drugi da mu se čini da nešto gori i kada u blizini nema dima. Obojica su zdravstveni radnici. Mislimo da je povećana učestalost kod mladih ljudi, a takođe i kod zdravstvenih radnika zbog izloženosti virusu u bolnicama - istakao je Kumar.

Prema njegovim rečima, ovo je za neke ljude izuzetno uznemirujuće.

Opisujući korona virus kao "neurotropni virus" (napada nervno tkivo), profesor Kumar je istakao da virus utiče na nerve na vrhu nosa, što je šok za nervni sistem, a nervi ne funkcionišu.

I našim lekarima pacijenti koji su preležali koronu prijavljivali čudne posledice

Kod pojedinih pacijenata u Srbiji koji su preležali koronu, po njihovim rečima, došlo je do promene čula mirisa i ukusa, nakon što su im se ova čula vratila posle ozdravljenja.

Do ovih saznanja došli su lekari Klinike za bolesti uha, grla i nosa Kliničkog centra u Nišu, u toku sprovođenja velikog ispitivanja o uticaju korone na oštećenje sluha, u sklopu kojeg se ispituje i koliko brzo se nakon ozdravljenja pacijentima vratilo čulo mirisa i ukusa.

Prof. dr Dušan Milisavljević rekao je za “Blic” da je ovakva zapažanja do sada iznelo nekoliko pacijenata, ali da se će lekari sa medicinskog aspekta ozbiljno pozabaviti ovim pitanjima i proveriti da li je i u kojoj meri došlo do izmene čula mirisa i ukusa.

- Javili su nam se pacijenti koji koji su preležali koronu i kojima se posle određenog vremenkog perioda vratilo čulo mirisa i ukusa, ali je ono po njihovim rečima - izmenjeno - rekao je prof. dr Milisavljević.

"Benzin mi miriše drugačije"

Jedan pacijent je naveo, kazao je dr Milisavljević, da miris kafe ne oseća više isto, drugi kaže da mu benzin miriše drugačije.

- Jedan naš kolega lekar koji je preležao koronu, pak kaže da ranije nikada nije jeo kiselo i ljuto jer mu ti ukusi nisu prijali, a da sada uživa i u ljutoj i u kiseloj hrani. Zato ćemo posvetiti pažnju sa medicinske strane i ovom mogućem aspektu posledica korona virusa i proveriti da li je to tako kao i da li se radi o pojedinačnim slučajevima ili je broj pacijenata sa ovim simptomima statistički značajan - objasnio je prof. dr Milisavljević.

Kako je “Blic” pisao, stručnjaci niške ORL klinike među prvima u svetu pokušaće da utvrde da li korona virus oštećuje sluh, velikim ispitivanjem započetim u avgustu u kojem će učestvovati više od stotinu pacijenata.

"Mirisnim treningom" protiv parosmije

Dugotrajni kovid (long Covid) je pojam koji opisuje prisustvo simptoma korona virusa koji se mogu nastaviti nedeljama ili mesecima nakon početka bolesti.

Dobrotvorna organizacija "AbScent", koja pruža podršku osobama sa poremećajima čula mirisa, prikuplja informacije od hiljada pacijenata sa anosmijom i parosmijom u partnerstvu sa ustanovama zdravstvenog sistema Velike Britanije, kao i Britanskim rinološkim društvom kako bi pomogla razvoju terapija.

Predstavnici organizacije preporučuju svima koji su pogođeni parosmijom da se podvrgnu "mirisnom treningu", koji uključuje njuškanje ulja ruže, limuna, karanfilića i eukaliptusa svakog dana oko 20 sekundi kako bi se radilo na postepenom vraćanju mirisa.