struja, bandera
Alo!/Dejan Briza
struja, bandera

Alo!/Dejan Briza

struja, bandera, Foto: Alo!/Dejan Briza

On je gostujući na Studiju B upitao i da li je ovo profesionalan način poslovanja po svetskim standardima o čemu stalno pričaju menadžeri “Junajted grupe” i da li strani suvlasnici „Junajted grupe” znaju kako se ponaša domaći suvlasnik Dragan Šolak odnosno da li odobravaju da ne plaća dažbine Beogradu i da krade struju.

Dragan Đilas i Mlađan Đorđević

Alo!/Vladimir Marković

Vesić je zapitao i to da li je ovaj slučaj pravi povod da Šolak preko televizije N1, koja je takođe u vlasništvu Junajted grupe, vrši „koruptivno ucenjivanje gradskih vlasti negativnim prilozima i napadima na Grad Beograd, njega lično i druge čelnike Grada”.

"Da li je moguće da se zloupotrebljava jedna televizija da bi se ostvarivali poslovni interesi Dragana Šolaka? Da li je zaista moguće da kompanija koja, prema izjavama Šolaka, vredi tri milijarde evra, mora da krade struju u Beogradu i da ne plaća dažbine prema Beogradu, od čega mi gradimo vrtiće, kanalizaciju i puteve? Treba li da milijarder Šolak, koji kako mediji pišu, leti po svetu privatnim avionom i igra golf, da zaradi još koji dinar na građanima Beograda", zapitao je Vesić.

Vesić je rekao da će narednih dana uputiti pismo stranim suvlasnicima “Junajted grupe” kompaniji BS partners (BC partners) kao i EBRD kako bi ih upoznao sa dokazima o krađi struje i nelegalno postavljenim kablovim za koje se ne plaćaju obaveze prema Gradu.

Goran Vesić

Alo.rs

Goran Vesić, Foto: Alo.rs

“Siguran sam da strani suvlasnici neće odobriti ovakvo poslovanje kompanije čiji su suvlasnici, jer to nije moguće u zemljama čiji su državljani pa neće moći ni u Srbiji”, reako je Vesić.

Dodao je da će pisati i SNN (CNN) u vezi sa “korporativnim ucenjivanjem koji sprovodi suvlasnik Junajted medija Dragan Šolak preko televizije N1 i urednika ove televizije Jugoslava Ćosića”.

PROČITAJ JOŠ:

Pitaću ih može li privatni vlasnik televizije tako da zloupotrebljava novinare u SAD, rekao je Vesić.

On je dodao da će se na ovom istrajati, kao i da će se istraga sprovesti i u okviru „Beogradskih elektrana”, jer ovo nije moglo da se radi bez nečijeg znanja.

"Dalji koraci su krivične prijave protiv lica za koje se utvrdi da su odgovorni, kao i tužba za naknadu štete protiv SBB. Tražićemo da se plati sve do poslednjeg dinara, jer ako građani plaćaju javni prevoz, struju i komunalije, zbog čega ovaj milijarder ne bi izmirivao svoje obaveze", istakao je Vesić.

Vesić je rekao da je jasno da Šolak nije mogao da postavi 60 kilometara nelegalne mreže bez znanja tadašnjeg gradonačelnika Beograda a sada Šolakovog poslovnog partnera Dragana Ðilasa.

Zamenik gradonačelnika osvrnuo se i na predstojeći rebalans budžeta u predloženom iznosu od 1,134 milijarde evra, što je najveći budžet u istoriji grada. On je pojasnio da se rebalans pravi posle šest meseci u jednoj kalendarskoj godini, kako bi se videlo kako „idu” prihodi.

Prihodi su bolji i to od poreza na dohodak građana i poreza na zarade, što je dokaz da rastu plate i broj zaposlenih u Beogradu. Prosečna plata u Beogradu iznosi 575 evra dok je 2014. godine bila 460 evra dok je u Beogradu danas zaposleno 718 hiljada ljudi, a pre pet godina radilo je oko 560 hiljada.

Takođe, veći su i prihodi od poreza na imovinu jer se u Beogradu svake godine izgradi preko milion kvadrata.

"Ponosan sam na to što je ovo najveći budžet, a mislim da će grad imati sve više i više novca", kazao je Vesić.

On se osvrnuo i na jednu lošu odluku i kako je naveo, „anomaliju” od ranije, zbog čega Beograd dobija manji poreski procenat od drugih gradova u Srbiji.

"Prvi put kada se prešlo na drugi način finansiranja lokalne samouprave, Dragan Ðilas je u ime Grada Beograda potpisao da glavni grad dobije manje od svih drugih lokalnih samouprava. To se poštuje, ali je činjenica da je budžet grada od 2011. do danas izgubio oko trideset milijardi dinara koliko je trebalo da dobije", istakao je Vesić.

On je dodao da Grad Beograd ima odličnu saradnju sa Vladom Srbije koja često pomaže razvoj velikih projekata u Beogradu što je normalno jer to su i nacionalni projekti.