ISTRAŽIVANJE Otkrili zbog čega su Srbiju pogodile poplave

Nemački istraživači su analizom satelitskih podataka otkrili zbog čega su Srbiju 2014. pogodile katastrofalne poplave i upozorili da se zbog promena klime takve ektremne vremenske neprilike mogu očekivati i ubuduće, preneo je Dojče vele.

Reka Toplica poplave
Reka Toplica poplave, Foto: Lj. Mitić

Maja 2014. polje niskog pritiska „Ivet“ stajalo je iznad Srbije i Bosne i Hercegovine i Srbije kao zakovano. Kiša je lila i lila...Izbile su katastrofalne poplave koje su nanele štete u milijardama, a u poplavama u regionu zabeležene su i ljudske žrtve.

Zbog čega je „Ivet“ tako dugo „stajala“ iznad Balkana, bilo je pitanje koje su sebi postavili eksperti sa Instituta za istraživanje klime u Potsdamu. Uobičajeno je da se oblaci u takvom polju niskog pritiska, koje se inače formira iznad Atlantika, prebacuju sa zapada Evrope ka istoku.

Nakon što su pregledani svi meteorološki pokazatelji, uključujući i satelitske snimke i druge podatke o meteo-uslovima, naučnici su došli do zaključka da „zastoj“ oblaka na jednom mestu ima veze s vetrovima u gornjim, vrlo visokim slojevima atmosfere. Meteorolozi te vetrove nazivaju „jetstream“.

Ti vetrovi su stalno prisutni oko gornje Zemljine polulopte, obuhvataju je poput prstena. Taj prsten nije prav, već vijugav. Vijuge na tom prstenu se, kružeći oko Zemlje poput talasa, stalno pomeraju prema severu ili jugu. Ti talasi nazivaju se „Rošby“ talasi.
Kada se vijuga pomera prema severu, onda ona sa juga povlači za sobom vruć vazduh sa Sredozemlja, odnosno izaziva visoke temperature. I obrnuto, putujući prema jugu, vijuga povlači hladan vazduh sa Severnog pola.

U normalnim uslovima to pomeranje odvija se bez prestanka. Proteklih godina istraživači klime došli su do zaključka da se takozvani „Rošby“ talasi sve češće zaustave. „Vijuganje“ jednostavno prestane. „Jetstream“ vetrovi tada jedno vreme nastavljaju da se kreću uvek preko istih područja, ne pomerajući se ni prema severu, ni prema jugu, poput reke koja stalno teče istim vijugavim koritom.

A onda, kao da se oslobodi opruga, „Rošby“ talasi ih još više „zaljuljaju“ prema severu, odnosno prema jugu, objašnjava Štefan Ramštorf sa spomenutog instituta u Potsdamu.

Svi podaci koje su prikupili on i njegove kolege govore u prilog tome da je upravo takav „zastoj“ u talasanju, odnosno vijuganju „jetstream“ vetrova doveo do katastrofalnih poplava iznad Srbije i BiH tokom 2014. godine, odnosno do „zastoja“ oblaka iznad celog regiona.

Naši podaci ne mogu da nam budu konačni dokaz da je to zaista tako bilo, ali su oni vrlo indikativni, pogotovo ako se uzme u obzir da smo potpuno istu situaciju imali iznad Nemačke 1997. godine, kada je došlo do katastrofalnih poplava u slivu reke Elbe“, kaže Dim Kumu koji je učestvovao u izradi studije.

Prema mišljenju tih eksperata, povod zastojima je promena klime. Talasanje, odnosno vijuganje „jetstream“ vetrova je posledica velikih temperaturnih razlika između vazduha koji se nalazi iznad Severnog pola i onog koji se nalazi oko geografskih širina Sredozemlja.

Razlika u temperaturi je „motor“ koji pokreće vijuganje.

Kako se povećala temperatura vazduha na Severnom polu, tako je sve manja i razlika u temperaturi između vazdušnih masa - što ima za rezultat povremene smanjenje „talasanja“.

Studija je pokazala da moramo da računamo s tim da ćemo sve češće da se susrećemo sa ekstremnim vremenskim prilikama, poput onih tokom maja 2014.

Tokom proteklih 10 godina sve češće se beleži pojava zastoja „Rošby“ talasa, odnosno pojave da iznad jednog područja stoji „zarobljena“ kiša, a iznad drugih područja vladaju ekstremne vrućine. Tome u prilog ide i podatak da se broj obilnih kiša iznad Balkana u proteklih 60 godina udvostručio.

Rezultati naših istraživanja pružaju sve više dokaza da anomalije planetarnog vjetra „jetstreama“ mogu da pogoduju izazivanju ekstremnih vremenskih situacija. Ono što nas brine jeste što aktuelne klimatske promene poboljšavaju uslove koji dovode do zastoja „Rošby“ talasa", kaže Štefan Ramštorf, pfeneo je Dojče vele. 

 • Korisnik: momazver
  28/04/2016 - 08:52
  NIŠTA POD MILIM BOGOM MI NE MOŽEMO PROTIV TOGA...KAD SE PRIRODA ODLUČI ZA - *DODOLE*...
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi