Lidl
Alo!/Masanori Jošida
Lidl

Alo!/Masanori Jošida

Lidl, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Ova tri recepta uključuju piletinu i banane kao glavne sastojke, što zasigurno daje jedinstveni ukus. Možda slatko-slane kombinacije i nisu toliko popularne u našoj kuhinji, ali jesu na Mediteranu i u Kini, a kada jednom probate neki neobični spoj, možda ćete zažaliti što to jelo niste okusili i ranije.

1. Zapečena piletina sa bananama

– 2 fileta belog mesa (450 g)
– 2 banane
– 100g rikota sira
– 80g kačkavalja
– 40g parmezana
– 4 kašičice majoneza
– bosiljak, peršun
– mešavina začina

Belo meso formirati u 2 velike šnicle i istanjiti tučkom za meso. Začiniti ga s obe strane, pa gornju stranu premazati sa po jednom kašičicom majoneza. Banane očistiti i uzdužno ih iseći. Preko majoneza poređati banane, pa i njih premazati sa po jednom kašičicom majoneza. Posuti sirom pomešanim sa peršunom, pa staviti u podmazanu vatrostalnu činiju.

Povezane vesti:

 

Pripremljeno meso ubaciti u zagrejanu rernu i peći na 180 stepeni oko 45 minuta. Pred kraj pečenja meso posuti rendanim kačkavaljem i parmezanom. Posudu vratiti u rernu da se zapeče.

2. Piletina s bananama u belom vinu

- 4 komada piletine
- 30 grama masnoće
- 1 kašika ulja
- 1 decilitra belog vina
- 4 banane
- vegeta, so, biber, peršunovo lišće

Pileće meso dobro operemo u hladnoj vodi, obrišemo i začinimo, pa uvaljamo u brašno. U dobro ugrejanoj mešavini masnoće meso popržimo, kad porumeni, zalijemo belim vinom i malo vode, pokrijemo, i ostavimo da se dinsta na slaboj vatri. Pet minuta pre kraja dinstanja mesa banane ogulimo, 2-3 minuta barimo u vreloj vodi i narežemo na kolutove. Komade pilećeg mesa serviramo na tanjir, ukrasimo bananama i kuvanom rižom po želji.

Banana

shutterstock

Banana, Foto: shutterstock

 

3. Kari piletina s bananom

- 1 glavica luka
- 1 pileći file
- 2 decilitra pavlake za kuvanje
- 1/2 banane
- 2 kašičice karija
- 250 grama riže

Naseckati luk, pileći file izrezati na kockice. Luk propržiti na laganoj vatri i po potrebi doliti malo vode, za to vreme na zasebnom tiganju zapeći komadiće piletine. Kad luk pocakli, ubaciti piletinu i malo vode. Dinstati još par minuta te uliti pavlaku za kuhanje. Kad provri, ubaciti bananu, prethodno zgnječenu viljuškom, kao i kari. Kuvati još 5 minuta. Služi se toplo s rižom i salatom kao prilog.