Pancir S-1
Printscreen youtube
Pancir S-1

Printscreen youtube

Pancir S-1, Foto: Printscreen youtube

* RV i PVO Vojske Srbije trebalo da do kraja ove godine dobije prva dva od četiri borbena helikoptera Mil Mi-35M. Međutim, ono o čemu se najviše piše i očekuje je upravo hibridni PVO sistem "Pancir S-1"

* Iako se tvrdi da se tek treba potpisati ugovor za njegovu nabavku, Srbija je nabavila taj hibridni PVO sistem čija isporuka se očekuje tek naredne godine

*  U tu svrhu određeni broj posada je obučen za samostalno rukovanje ovim sistemo i svoju promociju su imali na vojnoj vežbi u Rusiji pod imenom "Slavenski štit 2019"

Dolazak tri nova transportna helikoptera Mil Mi-17V5 i lakog borbenog helikoptera H-145M u srpskoj javnosti je sa oduševljenjem pozdravljen. Nove letelice svoju zvaničnu promociju imali su na vojnoj vežbi "Sloboda 2019" koja je održana danas na vojnom aerdoromu Batajnica. Na defileu jednica i tehnike takođe su prikazana i nova izviđačka oklopna vozila BRDM-2MS čija prva isporuka od predviđene tri je stigla u Srbiju krajem jula ove godine. Takođe Srbiju do kraja ove i do polovine naredne godine očekuje isporuka težih brobenih sistema, čiju nabavku komšiluk i baš ne gleda sa odobravanjem.

Tako bi RV i PVO Vojske Srbije trebalo da do kraja ove godine dobije prva dva od četiri borbena helikoptera Mil Mi-35M. Međutim, ono o čemu se najviše piše i očekuje je upravo hibridni PVO sistem "Pancir S-1". Iako se tvrdi da se tek treba potpisati ugovor za njegovu nabavku, Srbija je nabavila taj hibridni PVO sistem čija isporuka se očekuje tek naredne godine. U tu svrhu određeni broj posada je obučen za samostalno rukovanje ovim sistemo i svoju promociju su imali na vojnoj vežbi u Rusiji pod imenom "Slavenski štit 2019".

Medvedev donosi sporazum koji Srbi sanjaju od 1999. godine!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 19.10.2019. 07:00 - 19.10.2019. 07:16 Tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva trebalo bi da budu definisani uslovi kupovine savremene vojne opreme, odnosno nabavke PVO sistema "pancir S" i izgradnje Istraživačkog centra za nuklearne tehnologije.

 

Komandant koji vodi obuku na trenažerima za PVO sistem “ Pancir S-1″ do detalja je srpskim kolegama opisao je funkcionisanje PVO sistema „Pancir S-1“, kako reaguje u različitim situacijama, režimima rada i u uslovima jakog elektronskog ometanja.

„Posle teorijske obuke, srpsko vojno osoblje je dobilo priliku moglo da izvrši nekoliko zadataka borbene obuke u otkrivanju, praćenju i uništavanju vazdušnih ciljeva. Kako su ruski mediji preneli utiske srpskih raketaša njima se dopao rad na simulatoru, a borbene sposobnosti ovog raketnog sistema protivvazdušne odbrane Pancir-S1 su impresivne“, dodali su ruski instruktori prilikom održavanja vojne vežbe. 

Pancir S-1

Printscreen youtube

Pancir S-1, Foto: Printscreen youtube

 

Priča da Srbija nabavlja hibridni PVO sistem „Pancir S-1“ prvi put u srpskoj javnosti spomenuta je uoči dolaska ruskog predsednika Putina u Srbiju januara ove godine. Priča je dugo najavljivana, a neprestano spominjanje imena „Pancir S-1“ podiglo je tenzije među srpskim komšijama, koji na ovu „navodnu“ nabavku nisu nimalo blagonaklono gledali, pa su čak i pretili Srbiji sankcijama.

Međutim, priča je iznenada kako se pojavila, tako je i utihnula, a o njoj nije bilo ni reči, sve dok Rusi nisu objavili informaciju da su srpske posade obučavane za korištenje i upravljanje PVO sistemom kakav je “ Pancir S-1″. Da li Srbija zaista za potrebe modernizacije svoje PVO kupila Pancir S-1″? Logična pretpostavka bi bila da jeste, jer postavlja se pitanje čemu obuka na simulatorima i vežba na realnim borbenim sistemima, ako to nismo kupili ili planiramo koristiti?! Upoznavanje tehnike DA, a koliko to i čemu realno koristi ako nemamo te sisteme u operativnoj upotrebi, osim da je ovo zapravo posredna poruka, da Srbija intenzivno u najvećoj tajnosti radi na obuci budućih posada i da je konačno izdvojen novac za kupovinu ovog sistema ( ili je možda već kupljen ).

Srbija u najvećoj tajnosti nabavila PAKLENO NAORUŽANJE!

AUTOR: Alo.rs/A.Mlakar DATUM I VREME: 11.09.2019. 19:51 - 11.09.2019.

 

„Pancir S-1″, razvijan sredinom devedesetih godina 20. veka, konstruisan je u Instrumentalnom konstrukcijskom birou iz Tule, a izrađen je u Uljanovskoj tehničkoj radionici. Namenjen je za zaštitu nepokretnih, strategijsko industrijskih i vojnih objekata od oružja visoke preciznosti. Zadatak mu je i ojačanje sistema PVO na malim visinama. Verzija S-1 koju je kupila Srbija proizvedena je 2006. Vozilo je od 2007 u serijskoj proizvodnji Pancir-S1 ima dva dvocevna topa 2A38M kalibra 30 mm brzine gađanja do 2500 granata u minuti, borbenim kompletom od 1400 granata i efikasnim dometom od 0 do 3 km po visini i 200 m do 4 km po daljini. Sistem takođe poseduje i 12 radiokomandno vođenih raketa 57E6 mase 71 kg koje su otporne na elektronsko ometanje.

Domet je ovog hibridnog PVO sistema je od 5 m do 15 km po visini i 200 m do 20 km po daljini, masa bojeve glave je 20 kg sa eksplozivnim punjenjem od 5 kg a moguće je gađati cilj brzine do 1000 m/s. Omogućeno je istovremeno gađanje 4 cilja sa 8 raketa (dve rakete po cilju).

Pancir S1″ deluje u okviru baterije, koja se sastoji od 4-6 borbenih vozila, tri vozila za prevoz i pretovar raketa, komandnog vozila, stanice za ispitivanje i remont, stanice za pripremu raketa i mobilne radionice.

 

Do sada raketni sistem pancir dobio je još dve verzije. Za upotrebu na hladnim područjima Artika i za plovila poznata kao Pancir ME.

Prva borbena upotreba ovog raketnog sistema je bila Sirija. Sistem je pokazao veliku efikasnost u obaranju niskoletećih ciljeva popit mini dronova sa kojima su džihadisti napadali ruske vojne baze u Siriji. Sistem se pokazao odlični i protiv izraelskih krstarećih raketa i bespilotnih letelica.

Ono što je poznato jeste da će ovaj hibridni čuvar neba biti dodeljen 250. raketnoj brigadi gde bi prema nekim nepotvrđenim tvrdnjama trebao zameniti čuveni raketni sistem S-125M koji je JNA nabavila 1975.

BONUS VIDEO: PREPAD NA BATAJNIČKOM AERODROMU Teroristi uništeni pred Vučićem i Medvedevim!

 

 

Komentari (1)

Lion

20.10.2019 01:13

Bravo Vucicu! E ovo je vec nesto!?