Astrazeneka
Tanjug/AP
Astrazeneka

Tanjug/AP

Astrazeneka, Foto: Tanjug/AP

Ministar zdravlja Bugarske Kostadin Angelov kritikovao je kompaniju AstraZeneku da nije ispoštovala dogovorenu isporuku vakcina i tražila je momentalnu distribuciju 52.800 doza, koje su pomerene za 1. mart, uz poruku da je ova farmaceutska kuća otela nadu bugarskom narodu.

U pismu u kojem provejava oštar ton, Angelov je napisao da neuspeh AstraZeneke da isporuči dogovorene vakcine "kompromituje masovnu vakcinacionu kampanju koja je Bugarska počela prošle nedelje", piše Tanjug.

Brojni Bugari su pohitali u subotu da dobiju vakcine, čime se povećao broj imunizovanih građana, ali su brzo ostali bez AstraZenekinih doza.

Britansko-švedska kompanija je saopštila Evropskoj uniji da će smanjiti isporuku za 60 odsto zbog problema u proizvodnji.

Po EU šemi, Bugarska je naručila 4,5 miliona doza vakcine AstraZeneka, koje su planirane da stignu u narednih sedam meseci.

U februaru je trebalo da stigne 450.000 doza, a dopremljeno je 117.000 doza.

Isporuka 142.400 doza, potvrđenih 15. februara, sada je pomerena za 1. mart i smanjena je za dve trećine, naveo je u pismu Angelov.

- Nedostatkom vakcina koje su bile dogovorene sa vašom kompanijom, poslata je poruka bugarskom narodu: "AstraZeneka vam je otela nadu iz ruku" - zaključuje se u pismu.

PROČITAJTE JOŠ: