Planina Kozjak Makedonija
Printscreen Youtube
Planina Kozjak Makedonija

Printscreen Youtube

Planina Kozjak Makedonija, Foto: Printscreen Youtube

* Sredinom aprila 1905. godine turske potere su krstarile planinom Kozjak tragajući za četom srpskih komita

* To je bila osmočlana četa naših heroja na čijem čelu je bio vojvoda Musa

* Strahovita eksplozija raznela je samrtno kolo mladih heroja…

Sredinom aprila 1905. godine turske potere su krstarile planinom Kozjak tragajući za četom srpskih komita. To je bila osmočlana četa naših heroja na čijem čelu je bio vojvoda Musa. Svaku noć su tražili prenoćište na drugom planinskom vrhu. Vešto su izmicali Turcima. Ali jednog dana, turska patrola od 100 vojnika, okružila ih je na kozjačkom visu Kitka.

 

Pokušali su da pređu Pčinju ali nisu uspeli jer su i tamo bili Turci. Odlučili su se za visoki kameniti vrh koji je jedini ostao slobodan. To je bila stena na vrhu čuke. Njih osmorica su se raspodelili na toj steni i ceo dan se žestoko branili. Kada su naši junaci potrošili svu municiju, Musa je počeo glasno da peva pesme u kojima je veličao našu vojsku a rugao se sultanu i Turcima koji su iza drveća, okolo te stene, bili skriveni. Njegov prodoran glas odjekivao je planinom.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Bledi i odlučni, potamneli od zemlje i baruta, vrlo mladi, na steni su se, pored glavnog junaka ove priče, nalazili i vitezovi: Manasija Nikolić, Đoša Beljanovče, Koce Janković, Mihajlo iz Košine, Božin iz Otljana, Anđel iz Četiraca, ni jedan od njih nije imao više od dvadeset godina, a Denko Kumanovče, kao najmlađi, još nije napunio ni osamnaest. Ostali su samo sa jednom bombom. Po četničkom običaju, da najmlađi rešava situaciju, bombu su dali Denku…

Na vrhu stene, naši heroji lome svo oružje i razbijaju ga o kamenje (jedini revolver koji je ostao skriven ili zaboravljen u pojasu je bio kod Muse). Brzo su prišli jedan drugom i izljubili se. Primakli su se, i na kolenima napravili krug, obgrlivši se rukama – oformili su kolo.

U sredini je klečao mali Denko sa bombom. Udario je snažno po kresivu i začuo se fijuk zapaljenog fitilja. Junaci na steni su se poslednji put kroz osmeh pogledali i još jače jedan uz drugog pribili. Strahovita eksplozija raznela je samrtno kolo mladih heroja…

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"

 

Komentari (1)

andalej

06.11.2019 18:47

Večna im slava i hvala.