BIRN
Printskrin
BIRN

Printskrin

BIRN, Foto: Printskrin

Najnovije pisanje BIRN-a u kome se spekuliše da se granatama proizvedenim u Srbiji ubijaju civili u Iraku, donosi neslućenu opasnost za sve građane naše države.

BIRN u svom navodnom istraživanju prosto ispaljuje optužbu da odgovornost za žrtve protesta u Iraku snosi Srbija, a time namerno ili ne, navlače opasnost od terorističkih napada na Srbiju.

Ovakva pisanja u kojima se država Srbija optužuje za ubijene civile direktno navlače pretnju od odmazde fanatika koji mogu da poveruju BIRN-u te zaista pomuisle da su krivi građani Srbije.

Ne možemo ni da zamislimo kolike posledice ovakve tvrdnje mogu da izazovu.

BIRN se poziva na Amnesti International i navodi da su ove vojne granate, proizvedene u Srbiji i Iranu, odgovorne za najmanje 20 smrtnih slučajeva tokom protesta.

Manipulacija ovim navodima dolazi do izražaja upravo u ovoj rečenici. Čak i da su to granate iz Srbije, kako same granate mogu biti odgovorne?! Dakle, nije odgovoran onaj ko ih baca, već Srbija. Logika je jednostavna i potpuno izopačena - Optužiti Srbiju za smrt ljudi na drugom kraju planete.

BIRN navodi izjavu Brajana Kasnera, višeg savetnika za krizne situacije, oružje i vojne operacije organizacije Amnesti International koji je rekao da su te granate nanele „užasne povrede“, kakve Amnesti ranije nije video tokom svojih nadgledanja protesta širom sveta. On smatra da i Srbija snosi deo krivice.

„Ne mogu samo prodati oružje, oprati ruke i reći kako to nije njihova odgovornost“, kaže Kasner za BIRN.

I zaista, kako bi Srbija smela da se opere ikada od ičega?! To je glavni pravac ovakvih tekstova koji na ozbiljan način ugoržavaju bezbednost same Srbije i svih njenih građana.