Mira Marković
EPA/Koča Sulejmanović
Mira Marković

EPA/Koča Sulejmanović

Mira Marković, Foto: EPA/Koča Sulejmanović

Supruga nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Mirjana Marković biće sahranjena u subotu u Požarevcu. Urnu sa njenim posmrtnim ostacima u petak je doneo iz Moskve Slobodan Bulatović, bivši muž njene ćerke Marije Milošević. Po želji sina Marka i ćerke Marije, planirano je da urna prenoći u porodičnoj kući Miloševića, a u 15 časova biće položena u zajedničku grobnicu u kojoj od marta 2006. počiva Slobodan Milošević. Od Mire Marković na sahrani će se govorom oprostiti unuk Marko Milošević.

Pročitajte još:

Na nadgrobnoj ploči odavno je, uz Slobodanovo, upisano i Mirino ime. Pre polaganja urne opelo će služiti, kako nezvanično saznaju "Novosti", tri sveštenika Braničevske eparhije SPC, uz blagoslov episkopa Ignjatija, dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Među njima je trebalo da bude i mesni paroh zadužen za Nemanjinu ulicu, sveštenik Dušan Marković, ali nezvanično saznajemo da će on tog dana biti odsutan i da će ga zameniti neko od sveštenika.

Sahrani će, osim bliskih prijatelja i rodbine, prisustvovati njeni partijski drugovi, kolege, građani Požarevca, a najavljeno je da će iz Beograda organizovano stići nekoliko autobusa, u organizaciji Udruženja "Sloboda".

Preporučujemo još:

Ovo udruženje u petak je upriličilo komemoraciju povodom smrti prof. dr Mire Marković. U amfiteatru Evropskog fakulteta u Venizelosovoj ulici u Beogradu, koji se nalazi uz zdanje nekadašnjeg JUL-a, okupili su se Mirini partijski saborci, među kojima su bili i aktuelni ministar ekologije Goran Trivan i nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović.

- Mira je bila postojan "materijal" i ostala je na braniku čoveka, slobode, mira, ravnopravnosti, jugoslovenstva - kazao je Ratko Krsmanović, jedan od najbližih saradnika profesorke Marković. - Te ideje nisu bile u modi, ali je ona ostala jednako beskompromisna i iznad modnih trendova. Glavni junak njenih dela je čovek. Jedino u toj okolnosti mogu da nađem opravdanje za ostrašćen, primitivan i svirep napad neljudi na njeno ime i delo.

Krsmanović je podsetio i na vreme petooktobarskih promena:

- Tada su otpočeli progoni, teror, pretnje i hapšenja članova porodice Milošević, a Mira je potražila spas u bratskoj Rusiji. Živeli smo za dan njene slobode, strahovali i tugovali, a ona nas ohrabrivala hiljadama kilometara udaljena od otadžbine za kojom je žudela.

Njena duša je bila proleterska, patriotizam i srpski i jugoslovenski, njena plemenitost uzvišena, radost mladalačka, ideje originalne i levičarske. Prezirala je kukavice, bila je verna idealima svoje mladosti i ljudima koje je volela. Volela je svoj Požarevac, Braničevo, Šumadiju, svoju Srbiju.

Mira Marković

EPA/Saša Stanković

Mira Marković, Foto: EPA/Saša Stanković

Dok je trajao komemorativni govor Ratka Krsmanovića, u amfiteatru su se čuli jecaji.

- Samo onaj ko nije poznavao profesorku Marković mogao je tako strašno da je etiketira, kao što je to činjeno tokom njenog izgnanstva, ali i ovih dana, kada je civilizacijski čin da svaki pokojnik treba dostojno da otputuje u večni mir - kazao je, za "Novosti", general Miloš Đošen, zamenik predsednika Udruženja "Sloboda". - Optužbe kojima je bila izložena, odavno su oborene. Ostale su samo u glavama zlonamernih, zbog kojih je, nažalost, umrla u izgnanstvu, u kome je gotovo dvadeset godina čekala, a nije dočekala da zagrli ćerku. Iz koga nije smela ni dan, kako bi se oprostila od voljenog muža. A tragedija je da se njena deca ne mogu okupiti na njenom grobu.

O Miri Marković, profesoru Beogradskog univerziteta, njenim revolucionarnim korenima, ulozi u političkom životu Srbije i Jugoslavije govorio je i Vukašin Jokanović, nekadašnji funkcioner sa Kosova i Metohije.

- Mira je nepokolebljivo sledila ideje svojih roditelja, majke Vere Miletić i oca Mome Markovića, partizanskog komesara i narodnog heroja, duboko uverena da u novom veku ostaju tekovine civilizacijskih vrednosti - podsetio je Jokanović. - Nasilno su je od supruga Slobodana rastavili nosioci petooktobarskog puča, koji su ga kidnapovali i deportovali u Haški tribunal, u kome nije bilo ni prava, ni pravde. Mira nikome nije osporavala pravo na drugačije opredeljenje, ali nije dopuštala ni da joj drugi uskraćuju sopstveno političko i ideološko mišljenje.

Jokanović je govorio i o tome da se profesorka Marković u svojim knjigama bavila i problemima na Kosovu i Metohiji, verujući, kako je rekao, da Srbi i Albanci mogu da žive zajedno.

- Da li bilo koja generacija ima pravo da se odrekne dela svoje vekovne teritorije - upitao je Jokanović. - Živi sam svedok da se Mira zalagala za mir i ravnopravnost svih građana bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost.

Mira Marković

EPA/STR

Mira Marković, Foto: EPA/STR

Svoju besedu Jokanović je zaključio rečima utehe:

- Posle teških godina patnji i izgnanstva počivaće Mira Marković u rodnoj grudi, svojoj Srbiji, rodnom gradu, pored voljenog supruga i našeg predsednika Slobodana Miloševića.

BORBA U HAGU

ZAŠTITNA OGRADA ISPRED KUĆE

Ispred kuće Miloševića, u Nemanjinoj 41 u Požarevcu, u petak posle podne postavljena je zaštitna ograda sa oznakom Grada Požarevca, kako komšije ne bi parkirale svoja vozila uoči sahrane Mirjane Marković, supruge nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije i Srbije, Slobodana Miloševića. U blizini kapije stajala su samo dva automobila, jedan požarevačkih, a drugi podgoričkih tablica. Komšije koje smo sreli u blizini kuće rekle su nam da se nadaju da će tada moći da uđu i odaju počast pokojnoj komšinici.

U jednom trenutku iz dvorišta Mirjane Marković izašlo je troje ljudi, dva muškarca i žena, ali nisu bili raspoloženi za razgovor.