Plaža Šušanj
screenshot youtube
Plaža Šušanj

screenshot youtube

Plaža Šušanj, Foto: screenshot youtube

Krećete na odmor, atmosfera je na nivou, radujete se novim događajima, planirate uživanje, a onda se desi bolest i svi planovi padnu u vodu, a odmor postane mesto užasa.

Kada sednete u kola, autobus, voz ili avion, možete se odmah sresti sa prvim problemom - često je vama ili nekom od saputnika muka kada se duže putuje. Zato, najmanje dva sata pre puta NE TREBA da se jede OBILAN obrok! Pola sada pred put ne treba da se pije tečnost, a tokom puta, trebalo bi uzimati ohlađenu vodu, držeći se pravila „često po malo“. Ukoliko neko od vas ogladni, napravite dužu pauzu, a u obzir dolazi samo lagan obrok, bez mnogo tečnosti.

Na plaži, ili bilo gde gde ste na otvorenom suncu, postoji opasnost da zaradite opekotine od preteranog izlaganja suncu, a da li tada pomažu i babski lekovi? Da li je kiselo mleko dobro kao prva pomoć, ili ipak treba staviti neki preparat? Najbitnije je da NE SME se dopustiti da iko, a pogotovo dete „izgori“! To je opasno i treba učiniti sve da se izbegava jako sunce, a kada ste na njemu morate se mazati kremama sa velikim faktorom zaštite, minimum 30, u zavisnosti od tipa kože ili pokriti garderobom sve izložene delove kože. Ako se ipak desi, posle tuširanja treba koristiti hidrantnu kremu ili neku od krema koje su „specijalizovane“ za negu kože posle sunčanja. Kiselo mleko nije loše „priručno sredstvo“, ali je bolje za jelo nego za kožu. I da se zna - suncobran nije sasvim dovoljna zaštita na plaži, pošto njegova tkanina PROPUŠTA ultraljubičasto zračenje, pa svako može da „izgori“ i ispod suncobrana.

Često, mada ne ove godine, desi se da voda u kojoj plivamo bude baš hladna, pa morate biti oprezni. To znači da se ne sme skakati ili junački i brzo ulaziti u vodu kada je velika razlika između spoljne temperature i one u vodi. Ne morate biti hroničan bolesnik da bi ovo moglo da vam dođe glave, pošto je to ogroman šok za organizam. Naravno, ako osetite bilo kakve probleme nakon boravka u hladnoj vodi, obratite se hitno lekaru, pšto može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ukoliko volite da se kupate nagi, morate dobro voditi računa gde sedate. Postoji dosta infekcija uro-genitalnog trakta koja se tako mogu zaraditi, pa sedajte samo na svoj peškir, nikako na tuđi, nipošto po stolicama, klupama ili na pesku, kamenu. Za decu je najsigurnije da imaju gaćice, pogotovo je bolje da devojčica ima kakvu-takvu zaštitu. Ako rešite da se kupate u kupaćem, redovno ga menjajte, a pogotovo su žene osetljive, pa se posle kupanja presvucite, nije dobro biti u mokrim gaćicama.

Jedan od čestih problema na putovanjima su i povrede. Od običnih grebanja kože, do ozbiljnijih posekotina od oštrih morskih stena, padovi na kolena, odrana koža. Prvo rakija NIJE za rane – to je veoma bolna i nepotrebna „terapija“. Očistite ranu sterilnom gazom, povidonom ili nekim od sredstava za dezinfekciju, pa ostavite da se lepo „osuši“. Eventualno pred spavanje može da se pokrije sterilnom gazom.

Jedan od najčešćih problema na putovanjima su i jak bol u želucu, mučnina, grčevi, dijareja, povraćanje i blago povišena temperatura. Stomačni problemi su najčešće od pokvarene hrane, prljave vode u kojoj se kupamo, a zbog nedovoljnog pranja ruku, infekcije se lako mogu preneti sa jedne osobe na drugu. Nekada je dovoljno i da se samo promeni kvalitet i vrsta vode koju pijemo, pa se može desiti da od najčistije planinske vode, dobijete dijareju. Preporuka je da hranu kupujete u prodavnicama, iz frižidera obavezno sve što je lako kvarljivo, a prvenstveno mlečni i mesni proizvodi, jaja, jela i kolači koji sadrže neki od ovih sastojaka. Pri plivanju i ronjenju se potrudite da vam što manje vode uđe u usta, a posle kupanja se obavezno istuširajte, ukoliko niste sigurni u kvalitet vode. Obratite pažnju i na led u piću. Ukoliko letujete tamo gde voda iz česme nije adekvatna za piće, teško da će iko praviti led od flaširane vode, pa i on može biti izvor infekcije. Ukoliko i pored sve predostožnosti ipak „zaradite“ ove probleme, temperaturu, tek kada je preko 38,5 stepeni skidajte lekovima za to, ukoliko imate dijareju, obavezno posle svake stolice popijte čašu vode ili čaja, pošto je veća šteta ako dehidrirate nego što vas boli stomak. Takođe odmah krenite i terapiju probioticima, a njihov izbor je ogroman na tržištu. A ako su grčevi i bolovi nesnosni, ima veliki izbor lekova, koji će vam ublažiti tegobe. Naravno, ako ništa od tegoba ne pčne da se smanjuje posle dva dana, obavezno se obratite lekaru, pošto može biti i ozbiljnija infekcija bakterijama salmonela, šigela, listerija..a to je već, potencijalno i smrtonosan zdravstveni problem.

Česte upale uva su prisutnije kod dece, ali ni odrasli nisu imuni. Ako je ovo „vaša bolest“, trudite se da što manje potapate glavu u vodu, a ako to činite stavite vodootporne čepiće u uši. Ako ipak dođe do infekcije spoljnog uva, brzom reakcijom možete sprečiti da uzme maha. Odmah krenite da uši ispirate troprocentnim (medicinskim) hidrogenom, nekoliko puta po ispiranju, a nemojte se zbuniti ako čujete kako on peni u uvetu, to i mora da se desi. Ako se desi infekcija srednjeg uva, morate se obratiti lekaru, pošto je za izlečenje potrebno uzimati odgovarajući antibiotik.

Česte su i upale grla i respiratornog sistema, pa povedite računa. Perite redovno ruke, ako je u vašoj okolini neko bolestan, izbegavajte prisniji kontakt sa njim, a nosite odgovarajuću garderobu i obuću. Često noći mogu da budu dosta hladnije u odnosu na dan, pa morate obući nešto toplije, iako svi mislimo da je na moru uvek toplo, pa idemo razgolićeni. Skidajte sa sebe vlažne kupaće ili garderobu, ma koliko bilo toplo. Ako telesna temperatura pređe 38,5 stepeni, a tegobe se ne ublažavaju posle dan – dva, morate potražiti pomoć lekara.

Naravno da i na odmoru svi hronični bolesnici moraju da više paze, piju redovno svoju terapiju i izbegavaju sve ekstremne situacije. Ali ukoliko vam se desi da bilo koji od ovih problema eskalira, ili vam se desi veći zdravstveni problem, morate otići kod lekara.

Sem problema sa zdravljem, na letovanju vas mogu zadesiti i druge brojne opasnosti i iznenađenja, a o tome ćemo u narednim tekstovima više pisati.