Domaći proizvodi
RINA
Domaći proizvodi

RINA

Domaći proizvodi, Foto: RINA

 

Stručnjaci kažu – prerada i plasiranje gotovog proizvoda na tržište najbolje je rešenje. Rečeno je i učinjeno, jer ne može u Topoli toliko voća roditi koliko ga vredne domaćice mogu preraditi. One u svojim kuhinjama spremaju prave čarolije, koje završavaju na njihovima trepezama, ali i u prodaji.

Volim da pripremam zimnicu za svoju porodicu jer imamo dosta voća tako da je uvek bilo viška koji se ne proda u svežem stanju i koji ostane. Da ne bi propalo ja sam to prerađivala na razne načine, liker, slatko, džem, kompot tako da je za moju decu i nas u kući uvek imalo tegli u izobilju, kasnije sam višak počela i da prodajem. Nema konzervansa, sve je domaći proizvod, koji može da stoji godinama“, kaže ova vredna domaćica.

Prvo je počela sa preradom višnje i to u sok, koji je kako kaže omiljen svima. Kasnije su u teglama završile i kajsije, šljive.

Domaći proizvodi

RINA

Domaći proizvodi, Foto: RINA

 

Cena sveže šljive iz godine u godinu varira, i nikada nisi siguran da li ćeš prodati i po kojoj ceni. Svekar peče rakiju pa i nju prodajemo, ja od šljive pravim slatko, džem, sa ljuskom ili bez uz malo šećera što je prava domaća poslastica“, ističe Mira.

Današnje domaćice često su u dilemi da li da kupe zimnicu ili da je same pripremaju, međutim uz Mirine čarolije nema dileme jer ona u svojoj kuhinji pravi domaću zimnicu bez hemije.

„Bilo da je flaša ili tegla zagreje se, sipa se pripremljen sadržaj, zatvori poklopcem, upakuje, pokrije prirodno hladi i traje dok se ne otvori a to može biti i nekoliko godina. Nema promene, nema kvarenja kako bude tog dana kad se sipa u teglu tako i ostaje", priča Mira i otkriva svoj recept.

Domaći proizvodi

RINA

Domaći proizvodi, Foto: RINA

 

Višnje se stave u staklenu teglu ili balon, uz dodatak šećera, koliko višanja toliko i šećera i tako se ređa do vrha posude a onda se nalije rakijom. Tako stoji 40 dana, povremeno se promeša, posle toga odlije i sipa u flašice. Staklena ambalaža je bitna jer se na taj način zadrži aroma voća, ne može da se pokvari niti promeni. Proces je jednostavan a ja sam ga naučila od majke i bake, tako može da se pripremi od bilo kog voća“.

Za voćare je zaokružen proces na imanju sigurna zarada, jer se voće pripremljeno na različite načine u teglama može sačuvati i nekoliko godina.