Baka Ruža
Ok Radio
Baka Ruža

Ok Radio

Baka Ruža, Foto: Ok Radio

Jedva da gleda, oči joj prekrila, kako kaže neka paučina, pa je bila kod ovdašnjih lekara da je pregledaju.

- Isekoše mi struju, nemam svetlo, pa tražim kude se kupuje ovo što se stavlja u onoj kutiče, pa svetli. Domaćin mi umre, a ni decu nemam. Živim, ete takoj, jedem perca od kromid što opešim, nešto što naberem ispred kuću, travke.

Kiša

Alo!

Daju mi hleb dobri ljudi, ponekad - priča Ruža. Baka Ruža stidljivo pita prolaznike da joj kažu gde se kupuju baterije, ne znajući kako se ustvari zovu. D ržala je neke kineske u ruci, ulepljene tečnošću koja je iz njih iscurila. Vranjanci, ljudi s dušom i osetljivi na ljudsku muku, kupili su i poklonili baka Ruži nekoliko kompleta baterija, dobila je koji dinar i za kartu do Klinovca, i hleb. Jedan stari kišobran, našao se u njenoj ruci da je zaštiti od kiše, poklon takođe od onih koji su imali više sreće u životu.

Ostala je baka Ruža da mili glavnom ulicom u Vranju, u staroj futi, vunenim čarapama i tuđim patikama, blagosiljajući one kroz koje ju je Bog tog jutra pogledao. Istog tog jutra institucije države Srbije, republičke i lokalne, bile su na doručku, kao i obično, ne vodeći računa o svojim građanima.

PROČITAJTE JOŠ: