Beogradske kule
E stock
Beogradske kule

E stock

Beogradske kule, Foto: E stock

Zapadna kapija Beograda, čuvene „Geneksove“ kule, prva je „pametna“ zgrada izgrađena na Balkanu i te davne 1980. godine, kada je završena, predstavljala je čudo tehnike - posedovala je sopstveni kompjuterski centar iz koga su se kontrolisali grejanje, osvetljenje, ventilacija i liftovi.

Na najvišem nivou poslovnog tornja projektovan je rotirajući restoran koji, nažalost, odavno ne radi. Svaka zgrada ima dva kružna stepeništa sa setom liftova. Sva stepeništa stambene i poslovne kule direktno su povezana sa garažom. U prizemlju stambenog dela projektovana su četiri jednosobna stana, dok ostali nivoi imaju po šest stanova: dva trosobna, dva dvosobna i dva jednosobna.

Za sudbinu zgrade najviše su zainteresovani bivši zaposleni, jer očekuju da od prodaje dobiju novac koji im nekadašnje preduzeće duguje. Poslednja stručna procena vrednosti ovog gigantskog zdanja obavljena je 2008. godine.

Ljudi koji održavaju poslovni deo zapadne kapije Beograda ističu da je sačuvana velika većina originalnog nameštaja iz doba kada je gradnja okončana, a kula zvanično otvorena. Zato kod posetioca preovlađuje osećaj kao da je ušao u vremeplov i otplovio nekoliko decenija unazad. U neko, čini se, mnogo bolje vreme.

PROČITAJTE JOŠ