Zdravko Krivokapić
EPA
Zdravko Krivokapić

EPA

Zdravko Krivokapić, Foto: EPA

Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve još uvijek nije usaglašen , kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je kazao da će ugovor biti prezentovan javnosti čim se usaglasi.

– Onog trenutka kada, kao svaki drugi ugovor, bude usaglašen između dvije strane biće javnost upoznata. Sve drugo što vi vidite i čujete u medijima nije tačno. I to se ovih dana priprema priča da neko ima Temeljni ugovor da ponudi javnosti da bi nas svađali. Takav ugovor još nije usaglašen. Ja još u životu nisam čuo da neko sada priča o radnoj verziji tog ugovora, da li je to neka novina koja se spočitava ovoj Vladi- kazao je Krivokapić.

Krivokapić je ovom izjavio demantovao ne samo sebe, već i Patrijarha Porfirija i Vladiku Joanikija koji su tvrdili da je sadržaj Temeljnog ugovora usaglašen i da je preostalo samo njegovo potpisivanje.

Pre samo deset dana Krivokapić je na svom Tviter profilu kazao da se sa Patrijarhom Porfirijem usaglašava termin potpisivanja Temeljnog ugovora, dok danas tvrdi da tekst istog ugovora nije usaglašen između dve strane.

-Razgovarao sam sa njegovom Svetošću Patrijarhom Srpskim Porfirijem i uskoro ćemo usaglasiti termin potpisivanja Ugovora. Ovo pitanje ne smije biti predmet politizacije ili podmetanja, ne bi li se ostvario koji politički poen- napisao je Krivokapić 18. aprila na Tviteru.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je da je s premijerom Zdravkom Krivokapićem postignuta saglasnost da nakon vaskršnjih praznika bude potpisan temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

-Hvala Bogu, mi smo postigli saglasnost sa premijerom Crne Gore oko temljenog ugovora koji crkva treba da potpiše sa državom Crnom Gorom i ja sam potpuno siguran da će uskoro doći do potpisivanja tog ugovora-naveo je patrijarh.

Premijer Krivokapić je pre pet dana retvitovao izjavu njegove svetosti Patrijarha Porfirija u kojoj piše da je postignuta saglasnost.

Stoga se pitamo da li premijer najnovijom izjavom pravi otklon od SPC-a i okreće leđa Vladici Joanikiju i Patrijarhu Porfiriju.

Ne bi bio prvi put da premijer preko noći promeni svoj stav i tako izigra povjerenje parlamentarne većine i naroda koji ga je podržavao u njegovim naporima da se sa SPC-om postigne dogovor kojim će se konačno stati na kraj njenoj višedecenijskoj diskriminaciji koju su režirali DPS i njegovi sateliti.