Crkva u Grčkoj, korona
Tanjug/AP
Crkva u Grčkoj, korona

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio je da neće biti prekida služenja liturgija i vršenja pričešća. SPC navodi da je "to je stvar oko koje se ne može raspravljati i da "ona predstavlja osnovu naše vere u Boga".

Sinod je vernike pozvao da se sa svojim parohom blagovremeno dogovore o terminu pričešća u svom domu.

U saopštenju se navodi da će SPC primeniti preporuke Vlade Srbije da se u cilju suzbijanja širenja koronavirusa "verski obredi u verskim objektima i na otvorenom prostoru vrše bez prisustva vernika".

Crkva, pravoslavlje,

Alo!/Vladimir Marković

Foto: Alo!/Vladimir Marković

SPC je pozvala sve vernike starije od 65 godina, kao i mlađe slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na bogosluženja.

- Ponavljamo: rizik nije sveto Pričešće (naprotiv, njega primamo, pored ostalog i 'na isceljenje duše i tela') već realno prisutna opasnost od virusa, nezavisno od svetog Pričešća, zbog njegove ekspanzije na svakom koraku u poslednje vreme, a predstojeći period i kineski i domaći stručnjaci ocenjuju kao najkritičniji i vide što veću izolaciju kao jedini način da se njegovo širenje zaustavi i da se izbegne tragično iskustvo Italije i nekih drugih zemalja - dodaje se u saopštenju.

Bogosluženja je moguće pratiti putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranica ili onlajn.