Mirsad Đerlek
Alo
Mirsad Đerlek

Alo

Mirsad Đerlek, Foto: Alo

Sve vakcine protiv korona virusa koje su na raspolaganju građanima Srbije su bezbedne, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek i pozvao građane da se "okanu" teorija zavere po tom pitanju.

Odgovarajući na pitanje novinara o kineskoj vakcini, Đerlek je istakao da je to jedna od kvalitetnijih vakcina u borbi protiv korone jer je, kaže, urađena po starom modelu i veoma bezbedna.

- Kad Agencija za lekove i medicinska sredstva odobri vakcinu, onda je potpuno bezbedna i želeo bih da se građani okanu teorija zavere. Ako uzmemo u obzir da je Kina jedna od zemalja koja je najbolje vodila borbu protiv epidemije, upravo sa tom vakcinom, možemo pozvati građane da se vakcinišu u što većem broju kako bi spasili svoje i živote najmilijih - rekao je Đerlek.

Naveo je da kinesku vakcinu mogu da prime stariji od 18 godina i da je to jedina vakcina koja će najverovatnije biti odobrena i za decu od tri do 17 godina.

Podsetio je da je u Srbiju nedavno stiglo milion doza vakcine kineske kompanije "Sinofarm", da imamo Fajzerovu vakcinu, da će ovih dana stići još 250.000 doza ruske vakcine "Sputnjik V", te da je predsednik Aleksandar Vučić najavio i 800.000 doza vakcine koju proizvodi kompanija "Astrazeneka".

Đerlek je istakao da su vakcine bezbedne, besplatne i da svako može da izabere koju će da primi.

- To je velika stvar koju je uradila naša država i mislim da ćemo sa četiri vakcine i odzivom građana i prokuženošću koju imamo u ovom trenutku doći do kolektivnog imuniteta i rešiti ovaj problem na vrlo uspešan način, sa što manje žrtava - dodao je Đerlek.

BONUS VIDEO: