Brze novčane pozajmice
J. M.
Banka, ugovor, novac, zelenaši

Shutterstock

Nude vam slamku spasa, koja preskupo kosta, Foto: Shutterstock

Opterećeni basnoslovnim troškovima života, često praznih novčanika, a kreditno nesposobni, ljudi posežu za poslednjom slamkom spasa, i ne sluteći u kakve probleme mogu da ih uvale primamljive novčane ponude zelenaša i takozvanih agencija, koje često podrazumevaju proviziju na pozajmicu i do 25 odsto! A neretko je slučaj da dužnici plate duplo više nego što su pozajmili!

„Brze novčane pozajmice: 50, 100 i 200 evra“, „Ako ste se uvalili u dugove, dođite kod nas“, samo su neke od reklama koje možemo videti u prolazu, ili su nekim čudom dospele u poštanske sandučiće.

Građani prezaduženi

Ukupno zaduženje građana je u februaru iznosilo je 873,5 milijardi dinara, što je više u odnosu na 867,9 milijardi dinara iz januara, dok je zaduženje pravnih lica na kraju februara iznosilo 1.372 milijarde dinara, a to je manje u odnosu na 1.373 milijarde iz januara, svedoče podaci Udruženja banaka Srbije.

Pozvali smo jednu od „agencija“, koja svoje usluge reklamira na ulazu u tržni centar.

- Ukoliko želite da dobijete kredit, potrebno je da nam dostavite potvrdu da ste zaposleni za stalno, ili, ukoliko ste na određeno, dokument da ste u radnom odnosu bar tri meseca. U suprotnom vam ne možemo dati novac. Ukoliko ispunite pomenute uslove, pare ćemo vam dati na ruke u roku od 24 sata - rekli su nam iz ove firme, a zatim dodali:

 - Znate, mi nudimo brze pozajmice sa maksimalnim iznosom do 1.000 evra i kamatom od dva i po odsto na mesečnom nivou - objasnili su u agenciji koja sebe predstavlja kao spas za finansijske probleme.

Prema njihovim rečima, shvatili smo da kamata nije jedini problem, već postoji i provizija „agencije“.

Brze novčane pozajmice

J. M.

Brze novčane pozajmice, Foto: J. M.

Nakon kraćeg ubeđivanja i ljubaznog odbijanja ponude da dođemo u agenciju i tom prilikom se sve „lako dogovorimo“, došli smo do informacije da provizija zelenaša može biti preko 22 odsto od iznosa pozajmljenog novca.

Za jedan ovakav kredit od 1.000 evra dužnik bi praktično dobio 780 evra nakon plaćanja provizije, a kamatu bi platio na pun iznos, što bi ga koštalo oko 300 evra.

Automobili i stanovi kao garancija

Kod novčanih pozajmica koje prelaze nekoliko hiljada evra potrebne su i veće garancije poput vlasničkog lista stana ili automobila. Važno je da imovina kojom se osigurava vraćanje duga vredi bar duplo više od pozajmice.

 Zakon je jasan - niko osim banaka ne može da kreditira građane, iako su se pojedine „firme“ dosetile da zarađuju na tuđoj muci, što su za naš list potvrdili iz Narodne banke Srbije.

- Lice koje se neovlašćeno bavi davanjem kredita postupa suprotno Zakonu o bankama, kojim je propisano da se niko osim banke ne može baviti davanjem kredita, osim ako nije za to ovlašćen zakonom. Kaznenim odredbama Zakona o bankama je dodatno propisano krivično delo davanja kredita bez dozvole, i to kaznom zatvora od tri meseca do pet godina. Ako je ovim delom pribavljena imovinska korist, čiji iznos prelazi 100.000 dinara, učinilac će biti kažnjen kaznom zatvora od jedne do osam godina, a ako iznos te koristi prelazi 1.500.000 dinara, propisana je kazna zatvora od dve do deset godina. Za ovo delo kazniće se odgovorno lice u pravnom licu - rekli su oni.

Komentari (4)

deda

16.04.2018 13:18

Nezna se ko je gori dali ovi legalni zelenaši ili ovi nelegalni ali uvek se kreće od sirotinje umesto da su prvo zelenaštvo rešili lakše je da se golobi sirotinja da se smanje penzije i uvedu porezi a zna se da lovatori ništa ne plaćaju državi zato i imaju ali za dobra kola i ostali luksuz.

ruzica

16.04.2018 14:38

@deda - NE ZNA,DA LI.Malo elementarne pismenosti,pa komentarisanje.Toliko.

deda

16.04.2018 15:12

Ako si mi rekla Ručice deda odavno završio školu ali nije zaboravio prideve i glagole gde kad i kako treba staviti ne ali upitanju je SwiftKey tastatura i debeli prsti nadam se da nisam napravio još neku grešku osim zareza i tačke računam ne polažem gramatiku a i da će lektori da ocenjuju gramatičke greške.

Miroslav

16.04.2018 16:30

U ovoj Srbiji niko ne poštuje zakone. Prema tome BEŽI iz ovog mafijaškog gnezda!