REAGOVALO 13 NVO Odustati od gradnje puta kroz zonu manastira!

Trinaest nevladinih organizacija sa Kosova i Metohije danas je uputilo apel međunarodnoj zajednici da se onemogući nastavak nelegalne gradnje magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani.

Visoki Dečani
Visoki Dečani, Foto: Associated Press

Oni traže hitnu reakciju međunarodne zajednice i pritisak na kosovske institucije da odustanu od grubog kršenja zakona o Specijalnim zaštićenim zonama.

Nastavak gradnje ovog puta predstavlja još jedan u i nizu udaraca za vladavinu prava na Kosovu, navodi se u saopštenju nevladinih organizacija, potpisnica apela.

U dopisu koji je dostavljen medijima navodi se da arbitrarno kršenje zakona i korišćenje sile, uprkos jasnom stavu međunarodne zajednice da to ne čine, predstavlja još jedan dokaz da osnovni postulati na kojima su institucije Kosova trebalo da budu izgrađene, a to je pre svega vladavina prava, apsolutno ne funkcionišu.

"Mi se sa pravom pitamo, šta možemo da očekujemo onoga trenutka kada se međunarodna zajednica povuče sa Kosova. Na koji način će tada, oslobođena od svih stega vlada Kosova i kosovske institucije tretirati prava nevećinskih zajednica", navodi se u protestu 13 NVO, koje pozivaju i institucije u Prištini da odustanu od "pogubnog ponašanja i vrate se na put dijaloga sa predstavnicima međunarodne zajednice i Srpske pravoslavne crkve".

U potpisu ovog apela su: Nova društvena inicijativa, Centar za zastupanje demokratske kulture, Centar za razvoj ljudskih potencijala,

Ekologika, NVO AKTIV, NVO Za život, Pod srećnom zvezdom Zvečan, Santa Marija, Inicijativa za društvene inovacije Zvečan, Žensko pravo, Omladinski klub “Wake up”, Omladinsko edukativni klub “Sinergija” i Centar za razvoj žena.

Povezane vesti

 • Korisnik: Anja
  27/05/2018 - 12:10
  Ovako nesto ne treba da se dozvoli ,strasno.
 • Korisnik: Goran
  27/05/2018 - 10:48
  Kod nas uvek treba nesto da se desi, pa onda krenu reakcije. Zasto pre gradnje niko iz sveta nije reagovao, i rekao da ne moze da se radi to sto su poceli. Svi su okrenuli glavu prema nama, a cute da vide reakcije. Svakodnevne provokacije siptara su samo pokazatelj koliko je to Srbija bitna Uniji, i koliko zele da nas ponize.
 • Korisnik: ana
  27/05/2018 - 10:04
  Pa samo lud covek moze tako nesto i da zamisli.
 • Korisnik: MarijaFenix
  27/05/2018 - 10:02
  Odlicna reakcija, ali se bojim da ovo nije kraj.
 • Korisnik: cica
  27/05/2018 - 09:54
  Svi treba da reaguju,mozda mislili da probaju pa ako prodje!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi