Pripadnici Vojske Kraljevine Jugoslavije polažu oružje
Profimedia
Pripadnici Vojske Kraljevine Jugoslavije polažu oružje

Profimedia

Pripadnici Vojske Kraljevine Jugoslavije polažu oružje, Foto: Profimedia

 

Nenaplaćena šteta od Nemačke, i to samo na osnovu prinudnog rada, procenjena je na oko 290 milijardi dolara, a Zajednica udruženja žrtava Drugog svetskog rata Srbije, poučena grčkim iskustvom, ponovo pokreće inicijativu za realizaciju tog duga.

Ovo je potvrdio Dragan Novović, predsednik UO Zajednice.

"Od oko 90.000 članova naše organizacije, naknadama od Nemačke, Austrije i Mađarske, koje su isplaćene između 2001. i 2008., obuhvaćeno je manje od tri odsto oštećenih u ratnim zbivanjima, dok za ostale ta pitanja još stoje otvorena".

On objašnjava dasu isplaćeni samo oni koji su preživeli kocentracione logore i koji su bili živi 1999. odnodno 2000. godine (u austrijskom slučaju), ali novac nisu dobili ni njihovi naslednici, ni ratni zarobljenici, odnosno pripadnici Vojske Kraljevine jugoslavije koji su bili u vojnim logorima.

Pravo na naplatu ratne štete, koja ne zastareva, imaju ratni vojni zarobljenici i zarobljenici kocentracionih logora, robovski i prinudni radnici, potomci smrtno stradalih lica u znak odmazde i preminulih u logorima, kao i oni čiju je imovinu uništio ili odneo okupator.

"Iz cele Jugoslavije u vojnim logorima je bilo oko 350.000 zarobljenika, od čega 85 odsto iz Srbije. Samo njih 170.000 je dočekalo kraj rata", kaže Novović.

Inicijativa je obnovljena pošto je Grčka nedavno uspela da nametne Nemačkoj plaćanje 200 milijardi evra, koje su se slile u budžet na ime kredita, a u stvari je plaćanje ratne štete.

 

Komentari (1)

Mikac

04.04.2016 15:33

Po ovome se izgleda isplati rat i zločini u ratu. Znači Nemačka je krala po celoj Evropi i u bivšoj Srbiji. Opljačakala je celu Srbiju , prvo 1914-1918 pa od 1941-1945 i sve to sakrila a posle rata ulagala naše pare a nije ništa vratila. I ko je ovde pošten i šta znači poštenje. Evo savet Rusima ,opljačakajte Evropu uzmite im sve i podignite svoju privredu isvoj narod jer ako tio ned uradite oni će to uraditi čim budu mislili da mogu , e ovako predupredite..