Seminar “Ženskog udruženja kolubarskog okruga”
Promo
Seminar “Ženskog udruženja kolubarskog okruga”

Promo

Seminar “Ženskog udruženja kolubarskog okruga”, Foto: Promo

Iako se često može čuti da odbornici ili poslanici ne vrše funkciju koja im je izbornom voljom građana dodeljena, to nije slučaj sa odbornicama sa teritorije Kolubarskog okruga. Na poziv da se prijave na seminar u organizaciji “Ženskog udruženja kolubarskog okruga” čiji je cilj povezivanje odbornica, novinarki i poljoprivrednica sa teritorije Kolubarskog okruga radi prepoznavanja problema žena na selu i rešavanja istih, odazvale su se skoro sve odbornice iz Valjeva, Osečine, Uba, Ljiga i Mionice.

Seminaru se pridružila i poslanica Narodne skupštine RS Tijana Davidovac koja je u uvodnom delu naglasila da je najveći problem žena njihova ekonomska zavisnost od partnera zbog čega najviše i trpe razne vidove zlostavljanja i nepoštovanja.

“Uloga žena koje žive i rade u seoskim područjima je veoma značajna za celo društvo ali njihov rad veoma često nije dovoljno cenjen i priznat tako da je ovaj projekat jos jedan korak ka našoj borbi da se to promeni i da žene budu vidljivije u društvu. Veoma je važno da kroz svakodnevni kontakt sa ljudima u našem okruženju, prepoznamo njihove potrebe i da zajedničkim delovanjem i međusobnom saradnjom sa lokalnim samoupravama doprinesemo poboljšanju položaja žena u našem društvu.”

Tokom osmočasovnog seminara odbornice i novinarke su od žena sa sela imale priliku da čuju sa kojim se problemima one susreću u svakodnevnici, a onda i da zajedno osmisle kako će u budućnosti rešavati iste i kreirati jednu dugoročnu saradnju.

Seminar “Ženskog udruženja kolubarskog okruga”

Promo

Seminar “Ženskog udruženja kolubarskog okruga”, Foto: Promo

Seminar je deo projekta “Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi” koji je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), a finansiran iz sredstava Evropske unije. Poljoprivrednice uključene na projekat su se kroz anketu izjasnile da kao podršku svom radu vide odbornice i novinarke iz svojih lokalnih sredina, te da kroz nastavak projekta žele da stvaraju dublje veze sa ženama donosiocima odluka i predstavnicama medija, i sa njima zajedno kreiraju okruženje u kom će se kroz žensku solidarnost i razumevanje prepoznavati i rešavati problemi poljoprivrednica.

Seminaru su se pridružila i predstavnica UN Women-a Olja Janković Leković, koja je naglasila da podrška u sprovođenju Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost u oblasti ekonomskog
osnaživanja žena predstavlja jedan od ciljeva projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti”, koji UN Women sprovodi u saradnji sa ženskim organizacijama, Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i Ministarstvom za evropske integracije, a finansira ga EU.

Kroz partnerstvo sa Ženskim udruženjem Kolubarskog okruga, 122 poljoprivrednice iz svih 6 opština Kolubarskog okruga osnažene su da započnu i razvijaju svoje poslovne ideje, kroz različite obuke i dodelu opreme. Međutim, jedan od ključnih koraka za dalje poboljšanje njihovog ekonomskog položaja predstavlja ostvarivanje saradnje sa lokalnim samoupravama i podrška koju one mogu da pruže kroz različite programe i subvencije.

“Zbog toga mi je izuzetno zadovoljstvo da Vas pozdravim danas, na seminaru koji za cilj upravo ima da poveže odbornice sa samim poljoprivrednicama i pruži sigurno okruženje u kojem one mogu da ukažu na sve probleme sa kojima se susreću” rekla je Olja Janković Leković.

Podršku ovakvoj saradnji žena pružio je i predsednik gradske opštine Lazarevac Bojan Stević koji je poručio da mu je drago da se upravo na teritoriji Lazarevca održava ovakav seminar, da je opština Lazarevac uvek otvorena da sasluša potrebe žena i da će i u buduće davati podršku svim aktivnostima koje za cilj imaju unapređenje njihovog položaja u društvu.

Pred kraj seminara sve prisutne su se usaglasile da je ovakav vid povezivanja odbornica i novinarki sa ženama sa sela izuzetno koristan i da im tek sad predstoji jedan dugotrajan rad da zajedno postignu ono što su kroz seminar definisale kao važno.