Ljupka
RINA
Ljupka

RINA

Ljupka, Foto: RINA

* Vruća proja i domaći kajmak nezaobilazni su ako posetite neko od kraljevačkih domaćinstava

* Čuvan u drvenim bačvicama, posebnog ukusa i mirisa ovaj lokalni specijalitet još tridesetih godina prošlog veka bio je brendiran kao “žički kajmak”, čak i u Hrvatskoj

* Tradicija se održala do današnjeg dana

Danas mu nekadašnju slavu i ugled vraćaju mlade mlekarice, koje su način na koji se pravi učile od svojih predaka.

Ljupka

RINA

Ljupka, Foto: RINA

- Fakultetsku diplomu sam odložila u vitrinu i krenula u proizvodnju domaćeg sira i kajmaka. Mnogo je isplativije, nego da mleko naših krava prodajemo u sirovom stanju. Za ovaj posao mi ne treba znanje diplomiranog ekonomiste, već samo svakodnevni rad, čvrsta volja i ljubav - priča Ljupka Janić iz Žiče.

Pročitajte još:

 

Zahvaljujući kvalitetu sira i kajmaka i dobrom glasu, koji se prenosio od kupca do kupca, potražnja za mlečnim proizvodima iz domaćinstva Janića iz dana u dan bila je sve veća.

- I sir i kajmak prodajemo na licu mesta - kod kuće, tako da ne gubimo vreme na pijacama, po marketima i prodavnicama. Sve prodamo još dok se mleko kajmači, a sir je još u grudi. Zato sam predložila suprugu i svekru da napravimo veću mlekaru i opet su me poslušali. Pri kraju je izgradnja novog objekta u koji smo do sada uložili 30000 evra, od čega je polovina iz kredita. Uspećemo - vratićemo. U međuvremenu, povećali smo broj krava sa sedam na jedanaest i još ćemo sledeće godine, jer želim da u lancu proizvodnje sve bude meni na oku i pod mojom kontrolom - kaže ambiciozna Žičanka.

Entuzijazam, rad i uspeh Ljupke Janić nisu ostali nezapaženi. U organizaciji jedne produkcijske kuće i podršku nekoliko nevladinih organizacija i medija, koji afirmišu žensko stvaralaštvo,kreativnost i poslovnost, prošle godine proglašena je "Ženom mudrosti u 2018".

Ljupka

RINA

Ljupka, Foto: RINA

Bonus video