PROVERITE SE! Od sutra posebno testiranje kada je koronavirus u pitanju! Ovo su tri moguća rezultata, a evo šta oni znače!

Borba sa virusom

Laboratorija
Laboratorija "Vatreno oko", Foto: Alo!/ V. Marković

Nakon najave da se planira uvođenje brzih testova na koronavirus, odnosno na antitela, spekulisalo se kako o njihovoj nameni, tako i o njihovoj ceni. Krizni štab je u sredu doneo konačnu odluku, te se sada zna da će ona iznositi 1.200 dinara, a svi građani će moći da se testiraju od 1. juna. Osim toga, ono što sve zanima jeste i koji su mogući rezultati ovog testa, odnosno šta se njima dokazuje.

Postoje tri moguća ishoda. Prvi scenario je da se dobije negativan nalaz što bi značilo da osoba nema korona virus, niti ga je ikada imala. Drugi ishod je slučaj kada test pokaže da osoba ima povišene IgM, što bi značilo da testirani trenutno ima koronu ili je nedavno imao. Treći mogući rezultat bi pokazao da je povišen IgG, a to bi značilo da je osoba nekada preležala koronu.

Šta su IgM i IgG čestice?

Najednostavnijim rečnikom, kada bilo koji virus, pa tako i SARS-CoV-2, uđe u naš organizam, naš imunosistem se aktivira i nakon desetak dana prvo počinje stvarati antitela iz tzv. IgM podgrupe. Dotična IgM antitela žive dosta kratko u našem krvotoku, svega tri do četiri sedmice, tokom kojih se vežu na proteine koji se nalaze na površini virusa. U slučaju virusa SARS-CoV-2, to je tzv. spike (S) protein ("šiljak"), a antitela tako “označe” virus za uništenje putem makrofaga. To su specijalizovane grupe belih krvnih stanica uključene u tzv. fagocitozu stranih supstanci, kao npr. bakterija, virusa, stanica tumora itd.

Nakon te početne 3-4 nedelje, IgM antitela nestaju iz krvotoka zaražene osobe, nakon čega njen imunosistem počinje stvarati drugi tip antitela, pod imenom IgG. Njih imunolozi još popularno nazivaju “neutralizujuća antitela” jer upravo ta IgG antitela neutrališu virus i sprečavaju ga da se proširi na još više stanica epitela pluća. Najveća količina tih IgG antitela u pravilu se može detektovati 6-8 nedelja nakon inicijalne infekcije virusom SARS-CoV-2, tokom kojih su ta antitela zapravo i najpotentnija u borbi protiv virusa.

U svrhu otkrivanja gore navedenih IgM i IgG antitela trenutno se u svetu koriste tri različita serološka testa, a njihova trenutna cena po testu varira između 10 i 20 američkih dolara. Prvi i zasad najviše korišćeni test je tzv. metoda ELISA, putem koje se IgM I IgG antitela mogu detektovati za samo nekoliko sati.

Testiranje i u "Batutu"

Iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" jednom od centara u kojima će se testiranje na antitela sprovoditi objašnjavaju kako će ceo proces izgledati.

- Određivaće se prisustvo antitela IgM i IgG klase na virus SARS CoV2 brzim (imunohromatografskim) testovima koji će se raditi iz uzorka krvi.

Oni dodaju kako dokazano prisustvo antitela IgM klase ukazuje da je pacijent u akutnoj fazi bolesti COVID-19 i da je u tom slučaju potrebno uraditi PCR test radi potvrde pozitivnog nalaza. S druge strane, prisustvo IgG ukazuje da je osoba bila u kontaktu sa korona virusom, ali bez simptoma.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi