Laboratorija "Vatreno oko"
Alo!/ V. Marković
Laboratorija

Alo!/ V. Marković

Laboratorija "Vatreno oko", Foto: Alo!/ V. Marković

Nakon najave da se planira uvođenje brzih testova na koronavirus, odnosno na antitela, spekulisalo se kako o njihovoj nameni, tako i o njihovoj ceni. Krizni štab je u sredu doneo konačnu odluku, te se sada zna da će ona iznositi 1.200 dinara, a svi građani će moći da se testiraju od 1. juna. Osim toga, ono što sve zanima jeste i koji su mogući rezultati ovog testa, odnosno šta se njima dokazuje.

Šta su IgM i IgG čestice?

Nakon te početne 3-4 nedelje, IgM antitela nestaju iz krvotoka zaražene osobe, nakon čega njen imunosistem počinje stvarati drugi tip antitela, pod imenom IgG. Njih imunolozi još popularno nazivaju “neutralizujuća antitela” jer upravo ta IgG antitela neutrališu virus i sprečavaju ga da se proširi na još više stanica epitela pluća. Najveća količina tih IgG antitela u pravilu se može detektovati 6-8 nedelja nakon inicijalne infekcije virusom SARS-CoV-2, tokom kojih su ta antitela zapravo i najpotentnija u borbi protiv virusa.

Testiranje i u "Batutu"

Iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" jednom od centara u kojima će se testiranje na antitela sprovoditi objašnjavaju kako će ceo proces izgledati.

- Određivaće se prisustvo antitela IgM i IgG klase na virus SARS CoV2 brzim (imunohromatografskim) testovima koji će se raditi iz uzorka krvi.

Oni dodaju kako dokazano prisustvo antitela IgM klase ukazuje da je pacijent u akutnoj fazi bolesti COVID-19 i da je u tom slučaju potrebno uraditi PCR test radi potvrde pozitivnog nalaza. S druge strane, prisustvo IgG ukazuje da je osoba bila u kontaktu sa korona virusom, ali bez simptoma.