Meso prodavnica
Alo!/Rajko Ristić
Meso prodavnica

Alo!/Rajko Ristić

Meso prodavnica, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Kompanija "Neoplanta" je samo tokom prošle godine uvezla najviše pilećeg MSM-a, a reč je o 3,5 miliona kilograma, bukvalno rečeno, smeća.

Pročitajte još:

Drugim rečima, ono što se u Evropskoj uniji spaljuje, „Neoplanta“ uvozi i trpa u viršle, salame, kobasice i paštete.

Neoplanta

Promo

Neoplanta, Foto: Promo

Kako „Alo!“ nezvanično saznaje iz Uprave carine, „Neoplanta“ je samo za period od godinu dana uvezla tačno 3.498.121 kilogram pilećeg MSM-a, čime je izbila na prvo mesto domaćih proizvođača mesnih proizvoda koji su uvezli pileći mesni otpad. Radi se o količini koja je čak šest puta veća od one koju je u istom periodu uvezao „Zlatiborac“, a o čemu je „Alo!“ pisao. 

„Neoplanta“ uvozi ko pomahnitala

Kompanija „Neoplanta“, prema saznanjima „Alo!“, prva je od domaćih proizvođača mesnih proizvoda i po uvozu svinjskog mesa koje je za poslednjih godinu dana uvezla tačno 5.461.471 kilogram. „Neoplanta“ pored pilećeg MSM-a, uvozi i pileće meso, a tokom prošle godine uvezla je 662.052 kilograma piletine.

Naime, salame, kobasice, viršle i paštete većine domaćih proizvođača sadrže veliku količinu mlevenih kostiju prepunih teških metala, antibiotika i hormona jer su napravljene od MSM-a. Proizvođačima u Srbiji uvoz takvog mesa najlošije kategorije i te kako se isplati, jer ga nabavljaju po daleko nižim cenama nego što plaćaju meso nešto boljeg kvaliteta. Ali, ono što je, zapravo, tragično jeste to što se taj takozvani mesni otpad u Evropskoj uniji ne stavlja čak ni u hranu za pse i mačke.

Preporučujemo i ovo:

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže za „Alo!“ da je odavno poznato da se u parizere, viršle, kobasice i paštete u Srbiji stavlja sve sem čistog mesa. On navodi i da MSM, koji sadrže mnoge mesne prerađevine u Srbiji, u zemljama EU ide ili na spaljivanje ili u izvoz u zemlje poput naše.

Brojke

30 kg mesa Srbija troši po stanovniku godišnje

38.000 tona MSM-a je, prema procenama, uvezla Srbija 2017.

400.000 tona svih vrsta mesa godišnje se proizvode u Srbiji

65 kilograma mesa Srbija je trošila po stanovniku 1990.

650.000 tona mesa proizvodila je Srbija 1990.

Branislav Gulan, član akademijskog Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, kaže za „Alo!“ da MSM, kao meso najlošijeg kvaliteta, košta otprilike evro po kilogramu, ako ne i manje.

To znači da onaj proizvođač, koji meso najlošijeg kvaliteta stavlja u viršle, parizer, kobasice ili paštete, debelo zaradi. Recimo, pašteta koju proizvođač napravi od mesnog otpada jeftinija je od konzerve u koju je potom pakuje. Naravno, potom to sve prodaje po daleko višoj ceni nego što su ga zajedno koštali sirovina, proizvodnja i pakovanje.

Ne odustajemo!

Dnevni list „Alo!“ i narednih dana će se baviti proizvođačima mesa i mesnih proizvoda. Naime, kompanije o kojima je „Alo!“ pisao nisu jedini domaći proizvođač koji mesni otpad prodaje pod lažnom etiketom mesnih specijaliteta.