Dom zdravlja čekaonica
Rajko Ristić
Dom zdravlja čekaonica

Rajko Ristić

Ilustracija: Alo/Rajko Ristić

Ta organizacija je priredila tribine širom Srbije pod nazivom "Zdravi načini života za zdravlje dojki - Napravi pravi izbor" da bi informisala žene o značaju prevencije i zdravih životnih navika.

Faktori rizika za oboljevanje od raka dojke - na koje se može uticati - jesu pravilna ishrana i fizička aktivnost u održavanju normalne telesne težine, a važno je odazivati se na pozive za preventivni pregled radi eventualnog otkrivanja oboljenja.

Pročitajte još:

Procene su, kako je navedeno u saopštenju "Evropa Dona Srbije", da je 10 do 16 odsto svih maligniteta dojke prouzrokovano fizičkom neaktivnošću, da gojaznost i prekomerno povećanje težine, zajedno s fizičkom neaktivnošću, 25 do 33 odsto doprinose oboljevanju od raka dojki, a i da je mamografija najbolji metod za rano otkrivanje raka dojke.

"Redovni mamografski pregledi se preporučuju svim ženama starijim od 50 godina", rekla je Ana Jovićević iz Institututa za onkologiju i radiologiju Srbije.

Komentari (1)

Milena

15.10.2018 20:24

Imam 50 godina i odem u Dom zdravlja Novi Beograd sa idejom da zakažem mamografski pregled prvi put prevencije radi. Sestra me je pogledala u stilu „samo smo tebe čekali" i naravno kaže da dođem krajem meseca da zakažem!