MSP
Alo!/ Masanori Jošida
MSP

Alo!/ Masanori Jošida

MSP, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Ministarstvo spoljnih poslova je od nadležnih malteških organa zatražilo hitno obaveštenje o propisima kojima je regulisan boravak stranih državljana na Malti, kao i o proceduri neophodnoj za regulisanje pitanja na koja su naši državljani koji rade u toj zemlji ukazali.

Konzularne konsultacije zakazane su za 27. januar naredne godine, a reč je o sve učestalijim žalbama naših državljana koji borave i rade u Republici Malti, na tretman porodica sa maloletnom decom "zbog nedovoljnih prihoda na godišnjem nivou".

MSP u saopštenju za medije navodi da je reč o unutrašnjim propisima Malte koji se odnose na državljane svih država koje nisu članice EU, a koji su u nadležnosti organa zaduženog za izdavanje boravišnih dozvola - Identity Malta.

"Imajući u vidu kompleksnost ovog pitanja, Ministarstvo spoljnih poslova je ranije već iniciralo konzularne konsultacije sa Maltom preko ambasade u Rimu koja pokriva Maltu, kako bi se ovo i druga pitanja s malteškom stranom razmotrila i pronašlo rešenje.

Ova inicijativa je prihvaćena, pa su konzularne konsultacije zakazane za 27. januar 2020. godine", navodi se u saopštenju.

MSP je uputilo molbu malteškim organima vlasti da razmotre mogućnost odlaganja donošenja odluka u vezi sa ovim pitanjima do obavljanja konzularnih konsultacija i rešavanja problema.

Na rešavanju ovog pitanja angažovan je i počasni konzul Republike Srbije na Malti, navedeno je u saopštenju MSP.