Institut Banjica
Alo!/Dejan Briza
Institut Banjica

Alo!/Dejan Briza

Foto: Alo!/Dejan Briza

– Nastavljamo sa radom, lečićemo i operisaćemo traumatizovane pacijente pre svega jer je to u ovom trenutku najpotrebnije u našem sistemu. Već smo prošle nedelje uspostavili ponovni kontakt sa našim pacijentima, onkološkim pacijentima, zakazali njihove operacije, razdelili u sledećoj nedelji po operacionim salama i to je ono što ćemo raditi kao i prethodni put u narednih dve, a možda i tri nedelje – navodi Baščarević.

Anketa:

Da li se pridržavate mera zaštite od korone?

 

Upitan o pacijentima na listama čekanja, direktor Instituta “Banjica” je rekao da su oni i dalje na tim listama, te da njihova priprema za operaciju nije ni brza ni laka.

– Njih ćemo naravno početi da pozivamo tačno tamo gde smo stali prošli put. Kako ih budemo pripremali i kako budemo vraćali broj operacionih sala koje imamo u funkciju, a to pre svega zavisi od toga koliko kadra, anesteziologa, lekara, sestara, instrumentarki imamo na raspolaganju – navodi Baščarević.

Brzina vraćanja u redovan režim rada, kako je naveo, zavisi pre svega od toga koliko anesteziologa i drugog medicinskog kadra će biti na raspolaganju.

– Mi ne možemo u ponedeljak da radimo istom onom silom i isto onoliko koliko smo radili poslednjeg dana kada smo iz ne kovid prešli u kovid sistem – objašnjava direktor Instituta “Banjica”.

Istakao je da je poslednji period u kovid sistemu za tu zdravstevnu ustanovu bio najteži, jer je su pacijenti bili sa teškim slikama.

– Intenzivnu terapiju smo napunili za svega šest sati, i držali smo je prepunom, kao i po operacionim salama, sve vreme – rekao je Baščarević.

Kaže da su se i u poslednjem kovid režimu “Banjice” više razboljevali zdravstveni radnici te ustanove, u odnosu na prethodni.

– Mi smo se ovog puta mnogo više razboljevali nego prethodnog puta. U oba prethodna talasa razbolelo se nas svega 30, a sada 150. Sa 16 anesteziologa koliko imamo, mi smo trenutno spali na šest, a i oni su umorni od neprekidnog rada u jedinici intezivnog lečenja. Fale nam sestre, fale nam šok sestre, imamo samo četiri na raspolaganju od više od 30 koliko imamo – ističe Baščarević.

Dodaje da uprkos tome nastavljaju sa radom, te da će se vratiti u pun pogon, posebno za traumu i za onkologiju.

– Međutim, možemo mi da radimo, navikli smo da radimo na taj način i vratićemo se u pun pogon, posebno za traumu i za onkologiju. To ćemo sigurno raditi, a sve ostalo onako kako se budemo vraćali na posao – poručio je direktor Instituta “Banjica”.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: